NOVI GLAS

Bijeljinka niže uspjehe u Americi – Dajana u Vašingtonu privukla veliku pažnju (FOTO)

Nakon završenih studija slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, mlada umjetnica Dajana Perić iz Bijeljine, nastavila je školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Njena završna master izložba simboličnog naziva “Devet šavova” privukla je veliku pažnju i pomjerila granice njenog stvaralaštva.

Dajana, koja je student druge godine Mastera Likovnih umjetnosti na Corcoran School of Arts and Design (George Washington University) u Vašingtonu, u svom stvaralaštvu ulazi dublje u umjetnost performansa. 

Od prvog do devetog marta Dajana je, kroz devet performansa sprovedenih tokom devet uzastopnih dana, ispričala priču o tradiciji, kulturi i svom porijeklu. Za NoviGlas otkrila je detalje ove neobične izložbe koja je privukla veliku pažnju.

“Izložba “Devet šavova” sastoji se od devet performansa koji su podijeljeni u tri ciklusa. Prvi ciklus se bavi tradicijom, kulturom, i jezikom mog porijekla – kao polazna tačka sa koje su se gradila sva ostala iskustva. Uz ljubav i njegovanje vrijednosti koje ostaju, ispitivala sam svoj lični odnos sa istorijskim tokom svoje države”, započinje priču za NoviGlas Dajana.

Drugi i treći ciklus su intimnije prirode i bave se njenim porodičnim životom i pronalaženjem sebe.

“Drugi ciklus se bavi mojim traumatičnim iskustvom iz djetinjstva tokom odrastanja sa očevom figurom, i njegovog iznenadnog napuštanja porodice, što je na mene ostavilo doživotne posljedice. Treći ciklus se sastoji od dugog trajanja performansa i bavi se ritualima pročiščenja uma, tijela i duše, kroz refleksiju i kontemplaciju. Iako fizički i emotivno zahtjevni performansi, svi performansi su se prirodno javili i posložili u ova tri ciklusa – i dugo su bili moje mjesto stanovanja koje sam sada odlučila javno podijeliti sa publikom”, iskrena je Dajana.

Od prvog do devetog marta Dajana je izvela sljedeće performanse, koji čine njenih “Devet šavova”:

  • “Nasljeđe”
  • “Pomirenje”
  • “Podijeljenost”
  • “Konfrontacija”
  • “Otpornost/elastičnost”
  • “Bol/tuga”
  • “Sjećanje”
  • “Spomenik plača”
  • “Krštenje

Iako se oprobala u više umjetničkih pravaca, za Dajanu je performans najiskrenija forma izražavanja sa kojom se susrela do sada.

“Performans zapravo u najvećoj mjeri ističe ljepotu i nevinost procesa stvaranja gdje smo najranjiviji. Izložba je akumulativnog karaktera, i svi objekti koji će se koristiti za performanse tokom devet dana počinju sa jedne velike gomile kao jedan slojeviti problem koji traži selektivni pristup – i svoje razrješenje u biti”.

Kako kaže, performans mijenja čovjeka.

“Želim da dozvolim svakom novom radu da me mijenja i da te promjene unosim u svaki naredni performans. To je jedini način da radovi zadrže svoju čistotu. Posebno mi je drago da je ovo prvi put da se u mojoj školi jedna master teza rađa javno, i da je publika integralni dio pripremnog procesa, samog rada, kao i njegovog rezultata”, objašnjava Dajana.

Fotografije Dajaninog devetodnevnog performansa pogledajte u galeriji:

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI