NOVI GLAS

Zbog štetnog uticaja na tinejdžere – Instagram pod istragom

Popularna društvena mreža se našla na udaru zakonodavaca iz SAD, zbog štetnog uticaja na mentalno zdravlje tinejdžera.

Grupa državnih tužilaca iz SAD objavila je da istražuje da li je Meta, ranije poznata kao Facebook, prekršila državni zakon o zaštiti potrošača promovišući svoju Instagram aplikaciju djeci i tinejdžerima, iako je znala za štetnost ove usluge.

“Facebook, sada Meta, nije uspio da zaštiti mlade ljude na svojim platformama i umjesto toga je izabrao da ignoriše ili, u nekim slučajevima, uveća poznate mahinacije koje predstavljaju stvarnu prijetnju fizičkom i mentalnom zdravlju – iskorišćavanje djece u interesu profita”, istaknuto je u saopštenju.

Istragu vode državni tužioci iz Masačusetsa, Kalifornije, Floride, Kentakija, Nebraske, Nju Džersija, Tenesija i Vermonta. Ova grupa će razmotriti načine na koje je Meta povećala “trajanje i frekvenciju korišćenja Instagrama od strane mlađih korisnika” i kako je ta povećana upotreba bila štetna.

Wall Street Journal je objavio seriju priča, djelimično zasnovanih na ranije objavljenim dokumentima, uključujući članak o tome kako Facebook zna da je Instagram “toksičan” za tinejdžerke, pogoršavajući njihovu sliku o tijelu i njihovo mentalno zdravlje.

Društvena mreža, s druge strane, tvrdi da se istraživanje “pogrešno tumači” i napominje da je studija takođe pokazala da se neki tinejdžeri osjećaju bolje u pogledu svog tijela nakon korišćenja Instagrama.

Američki zakonodavni organi takođe sprovode saslušanja o uticaju društvenih medija na mlade ljude.

Instagram je nedavno objavio da radi na novim funkcijama koje imaju za cilj poboljšanje mentalnog zdravlja, uključujući alatku koja podsjeća korisnike da se odmore od platforme.

 

(b92.net)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .