NOVI GLAS

Semberija – Matić : “Školujemo kadar koji odmah po završetku škole može naći posao”

Srednja stručna škola u Janji važi za obrazovnu ustanovu čiji učenici najlakše i najbrže dolaze do posla. Razlog za to su smjerovi koji školuju kadrove izuzetno tražene na tržištu rada. Ipak, o ovoj obrazovnoj ustanovi malo se govori u javnosti. NoviGlas je odlučio da to promijeni, pa smo sa novim rukovodstvom obišli ovu školu i razgovarali o prednostima koje nudi.

Naš domaćin, Aleksandar Matić, za direktora je imenovan krajem prošle godine. Na ovom mjestu zamijenio je Nadu Golijanin, koja je funkciju direktora obavjala punih 12 godina.

“Dobrodošli, đaci”

Novo rukovodstvo donijelo je i novitete.

“Krenuli smo od sitnih ka krupnijim stvarima. Najprije smo postavili vidljivu tablu na ulazu u samu školu, jer godinama vlada zbunjenost oko toga gdje se nalazi ulaz, s obzirom da ovu zgradu dijele i osnovna i srednja škola. Ovime je to konačno riješeno”, započinje priču za NoviGlas Matić.

I sam prilaz školi je bio problematičan, pa je nedavno izgrađen i mali pristupni most kako bi, nakon više godina, bio odvojen ulaz za osnovce i srednjoškolce.

Od kuvara do turizmologa

Ova škola specifična je po tome što školuje kadar koji lako dolazi do zaposlenja. Mnogi učenici pravo iz školske klupe stupaju na radno mjesto.

“Imamo tri glavna smjera – građevinarstvo, ekonomija i trgovina i ugostiteljstvo, uz veliki izbor podsmjerova, od kuvara, preko tesara, pa do arhitektonaca i turističkog smjera. Tu su i bankrski službenici “, kaže za NoviGlas Matić. 

Iz školske klupe na radno mjesto

315 učenika, pored prakse u školi, obavlja i praksu u preduzećima na području Semberije, pa se nerijetko dešava i da, nakon završene srednje škole, nađu zaposlenje upravo u preduzećima u kojima su išli na praksu.

„Kod nas se mogu vrlo lako nakon završene srednje škole zaposliti, bukvalno istog dana su traženi i sa tom diplomom dobiju posao. Naravno, otvorena im je i opcija nastavka školovanja, jer ovdje stiču temeljna znanja”, objašnjava Matić za NoviGlas.

Nisu zadovoljni samo učenici, nego i poslodavci.

“Poslodavci su jako zadovoljni, čemu u prilog najbolje govori podatak da iz godine u godinu traže da se poveća broj djece koja idu na praksu. Imamo potpisane ugovore sa šest kompanija u kojima obavljaju praksu“, priča za NoviGlas Matić.

Kolektiv za primjer

U ovoj školi nastoje da učenike osposobe da, odmah nakon završetka škole, budu spremni za tržište rada, ali i za nastavak školovanja, zavisno od njihovih želja. Dok se mnoge škole u BiH gase, ovdje imaju problem nedostatka prostora zbog sve većeg interesovanja.

„Ono što je specifično za naš kolektiv jeste da smo samoodrživi. Nastojimo da, kroz apliciranje na projekte, ali i iz sopstvenih sredstava, uradimo što više stvari u i oko škole. Nedostatak sredstava trenutno nam je ograničenje za rješeje problema fiskulturne sale. Uz to, imajući u vidu da je sve veće interesovanje učenika, potreban nam je i dodatni prostor, pa su to neki problemi s kojima se trenutno borimo”, kažu u ovom kolektivu.

Plan za naredni period je uvođenje smjera keramičar uz saglasnost Ministarstva prosvjete. Smjer je postojao i ranije, ali je ukinut prije više godina, kao i dodatno proširenje kapaciteta u skladu sa mogućnostima.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI