NOVI GLAS

Vedran Đurđević : U Šamcu više od polovine kupaca imaju “pametna brojila”, plan je da imaju svi!

Kraj godine je vrijeme za svođenje računa, pa je tako i u “Elektrodistribuciji” Šamac. O rezultatima u ovoj godini, ali i ambicioznim planovima za sljedeću, za NoviGlas je govorio Vedran Đurđević, upravnik Radne jedinice “Elektrodistribucije” Šamac. 

Kako do sada ocjenjujete ovu godinu kada je riječ o Radnoj jedinici Šamac?

Možemo biti zadovoljni kada su u pitanju aktivnosti i ostvareni ciljevi u ovoj Radnoj jedinici. Nastavljene su uobičajene aktivnosti revizije i remonta postrojenja i rekonstrukcija niskonaponske mreže tamo gdje je to bilo potrebno. Osim toga, nastavljene su aktivnosti na rasjeci rastinja koje ugrožava elektroenergetske vodove, kako bi se spriječili neplanirani nestanci električne energije usljed olujnog nevremena koje se znalo dešavati tokom ove godine. Konačno, nastavljeno je sa izgradnjom optičkih vodova i uspostavljanjem sistema daljinskog očitanja i daljinskog upravljanja brojilima.

Šta biste izdvojili od projekata ove godine?

Tokom 2019. godine vršena je revizija i remont sve tri transformatorske stanice 35/10kV i revizija 77 transformatorskih stanica 10/0,4kV. Ono što je najznačajnije napomenuti je da je i tokom ove godine nastavljena izgradnja optičkih vodova na području opštine Šamac, pa je i u 2019. godine izgrađeno 11,5 kilometara opštičkih vodova.

Takođe, kod novih 1100 kupaca je uspostavljen sistem daljinskog očitanja i daljinskog upravljanja brojilima, te se ukupan broj kupaca kod kojih su ugrađena ta tzv. „pametna brojila“ popeo na oko 3800 kupaca od blizu 7400 registrovanih kupaca na području Radne jedinice Šamac. Dakle, kod više od polovine kupaca na području distributivnog konzuma ove radne jedinice ugrađena su ta „pametna“ brojila i smatram da ovom dinamikom kroz najduže 3 do 4 godine može se očekivati da će ta „pametna“ brojila biti kod svih kupaca na području Šamca.

Šta te investicije znače za krajnjeg potrošača?

Održavanje i ulaganje u elektroenergetske objekte od značaja je za pouzdano i kvalitetno snabdijevanje kupaca električnom energijom, što i jeste glavni cilj ove radne jedinice, obzirom na djelatnost koju obavljamo. Takođe, uvođenje sistema daljinskog očitanja i daljinskog upravljanja brojilima je korak naprijed u smislu uopšte obavljanja elektrodistributivne djelatnosti.

S obzirom da se nakon poplava nastojalo da se uspostavi kvalitetno snabdijevanje električnom energijom, kako naši kupci ne bi trpili posljedice poplava u smislu neredovne isporuke električne energije, odmah nakon remonta oštećenih elektroenergetskih objekata i sanacije priključaka pristupilo se izgradnji optičkih vodova i ugradnji „pametnih“ brojila, te je trenutno fokus usmjeren u implementaciju ovog projekta.

Opština Šamac pretrpjela je ogromnu štetu u poplavama 2014. godine, a šteta Elektrodistribucije procijenjena je na 2,5 miliona KM. Pet godina kasnije, osjećaju li se posljedice?

Činjenica je da je Radna jedinica u Šamcu pretrpila veliku štetu u poplavama 2014. godine. Obzirom na prirodu djelatnosti koju obavljamo i napore prvenstveno uprave preduzeća, ali i svih radnika preduzeća, možemo reći da se nastojalo da se nastala šteta sanira u što kraćem roku, što je i postignuto. Mi trenutno funkcionišemo bez ikakvih problema, obzirom da se svake godine vrši revizija, po potrebi i remont elektroenergetskih postrojenja, zamjena dotrajalog i ugradnja novog materijala, tako da posljedice koje je poplava prouzrokovala ovoj elektrodistribuciji naši kupci ne mogu da osjete jer smo iste već odavno sanirali.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .