NOVI GLAS

Tamara je najmlađi magistar vizuelnih umjetnosti na svijetu – Rođena je usred bombardovanja 1999. godine

Mlada Kraljevčanka Tamara Rogović je najmlađa magistarka vizuelnih umetnosti u svijetu. Ona je prekjuče, na Univerzitetu u Edinburgu, u Velikoj Britaniji primila diplomu, nakon dvogodišnjih studija, na ceremoniji upriličenoj u Mekjuan holu u Edinburgu.

Diplomu joj je uručio direktor prof. dr Peter Matison, a ova ceremonije je postala istorijska, jer je, ovom prilikom, počasni doktorat primila Silvija Federici, čuvena feministička aktivistkinja i teoretičarka. ,

A samo prije 20 godina, 14. aprila 1999. godine, Tamara se rodila u Srbiji, u vrijeme bombardovanja. Svoju posebnost ispoljila je već u četvrtoj godini, time što je potpuno samouka naučila da čita i piše. I ćirilicu i latinicu. U šestoj godini počela je da se izržava i kroz crtanje i odjednom počela je da stvara sliku po sliku, tehnikom akril na platnu, koju su mogli stvoriti samo vrhunski slikari.

Mali broj godina i ogroman talenat bunili su sve i stvarali nerazumijevanje. Ona je i dalje stvarala i išla svojim putem, stazom samo njoj znanom i u svemu je bila prva, daleko ispred svojih vršnjaka.

U 12. godini, ostvaruje prvu samostalnu izložbu slika u Kraljevu. Završava osnovnu školu i biva vukovac i u istoj godini upisuje srednju školu i fakultet. U 18-oj godini, konkuriše i biva primljena na čuveni Univerzitet u Edinburgu, osnovan 1582. godine, šaljući svoje radove kao dokaz svoje umjetničke zrelosti i nevjerovatnog talenta koji nosi u sebi. Univerzitet je primio Tamaru i ona je nakon dvogodišnjih postdiplomskih studija diplomirala 2019.

Interesovanje za radove ove umjetnice je veliko, što dokazuje prisustvo eminentnih kritičara i galerista na njenoj magistarskoj izložbi održanoj početkom juna, a po riječima umjetnice prva prodajna izložba, bez obzira na sve trenutne ponude, tek je u planu.

Tamara se bavi istraživanjem tema agresije humanitarnih intervencija u vezi sa identitetom i intrauterinim pamćenjem, istrovremeno istražujući položaj slike kao medijuma u političkoj umjetnosti. Ona ima dvije paralelne kolaborativne prakse koje istražuju prirodu ljudskih i nacionalnih odnosa, koristeći video, performans i instalaciju.

 

(kurir)

POSTANIMO PRIJATELJI