NOVI GLAS

Nema više uvoza starijih vozila – Evo kad na snagu stupa Odluka

Od 1. juna ove godine definitivno stupa na snagu Odluka o ograničavanju uvoza putničkih vozila s Euro 4 motorom, te će se od tog datuma moći uvoziti samo putnička vozila s Euro 5 i Euro 6 motorom, dok će se s Euro 4 motorom moći uvoziti samo teretna vozila.

Potvrdila je ovo juče Majda Tatarević, stručna savjetnica za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju Ministarstva komunikacija i transporta BiH. Spekulisalo se da će ovaj datum biti pomjeren, ali nadležni kažu da je 1. jun definitivan.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kaže da će nam ova odluka donijeti mlađa vozila, a time i ispravnija, te ekološki čistija.

“Postoje spekulacije da će stupanjem ove odluke doći do poskupljenja automobila, ali tvrdim da se to neće desiti”, rekao je Muratović za “Nezavisne”.

Muratović kaže da bi se i nakon 1. juna mogla uvoziti vozila s Euro 4 motorom, ali samo ona koja su naručena prije tog datuma.

“Postoje automobili s Euro 4 karakteristikama koji će biti poručeni prije 1. juna od dobavljača, a neće moći biti isporučeni do tada. Naši organi su uvažili tu činjenicu i omogućili da se auto, ukoliko se dokaže da je uplaćen prije 1. juna, može uvesti”, pojašnjava Muratović.

On ističe da je takva odluka racionalna i pametna, te da će se dokazivati računom uplate prema dobavljaču u inostranstvu.

“Tako je bilo i ranije, kada je bio dozvoljen uvoz samo s Euro 4 motorom i iznad. Postoji bojazan da bi tu moglo doći do nekih malverzacija, ali će to biti tolerisano maksimalno tri mjeseca nakon 1. juna”, ističe Muratović.

On je naglasio da se trenutno osjeti pritisak, jer svi hoće sad da uvezu vozila čiji uvoz kasnije neće biti dozvoljen, ali da na sve treba gledati dugoročno, jer će se benefiti ove odluke osjetiti sljedeće godine, kada uveliko budu uvožena mlađa vozila.

Željko Vasilić, prodajni radnik u auto-salonu “Braća Đukić” Derventa, kaže da će se stupanjem na snagu ove zakonske regulative smanjiti uvoz automobila.

“U posljednje vrijeme sve se više uvoze vozila s Euro 4 normom, kako bi se iskoristio taj period do 1. juna. Ne vjerujem da će nakon ovog datuma doći do poskupljenja vozila, jer postoje tržišne vrijednosti”, kaže Vasilić.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI