NOVI GLAS

Nakon Londona, Grčke i Perua, skrasili se u selu kraj Drine! Fejt i Dragan gaje povrće i oživljavaju selo

Dragan Simeunović i njegova supruga Fejt Trajer, danas Vera Simeunović, nakon života u Engleskoj u Londonu, zatim u Peruu i Grčkoj, odlučili su se da život nastave u Republici Srpskoj, u podrinjskom selu Јaketić kod Bratunca.

Ovo je priča o dvoje mladih ljudi koji žele da daju doprinos oživljavanju sela i razvoju lokalne zajednice.

Upoznali su se u Grčkoj, na ostrvu Patmos. Tu je Dragan živio i pisao knjigu, a Vera je bila na proputovanju.

Od tada počinje zajednički život dvoje umjetnika. Vera, odnosno Fejt kaže da je ovdje mnogo ljepše neko u Londonu i da joj nije bilo teško da se navikne na novu sredinu.

“Navikavanje, tradicija života nije bila tako teška jer sam tražila nešto mirniji život, staloženiji”, priča Vera za RTRS.

Dragan je za vrlo kratko vrijeme doveo vodu na svoje imanje, očistio stare objekte, uredio baštu ali mu je potrebna podrška.

“Cijelo selo je devastirano, objekat u kojem živimo gradili su moji preci”, pojašnjava Dragan.

Vjenčali su se u crkvi na Žijebcu, Fejt je uzela pravoslavnu vjeru i novo ime Vera.

“Mi slavimo Mratindan, moji takođe i Svetog Vasilija Ostroškog”, ističe Dragan.

Dragan je umjetnik, filmski režiser, pisac, Vera radi za američke kompanije kao podkast menadžer ali im nije teško da obrađuju zemlju, krče davno napušteno selo.

Žele da budu i od koristi lokalnoj zajednici, a njihov doprinos je u tome što su nedavno započeli kurseve engleskog jezika u Bratuncu i Bajinoj Bašti.

Selo Јaketić nalazi se u nepristupačnom kraju na uzvišenju Žlijebac iznad rijeke Drine.

Biće kažu dosta posla na oživljavanju sela, učiniće sve da se u ove krajeve vrati još mnogo mladih ljudi, trebaju im, kaže, preudslovi, putevi, voda, struja… ali, kažu, neće odustati.

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI