NOVI GLAS

Mladić: Za generala najvažnije da će ga pregledati srpski ljekari

Za nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića je najvažnije da ga pregleda tim ljekara koji govore njegovim srpskim jezikom, i tim ljekara iz Republike Srpske koji u Hag putuje na eksplicitan zahtjev njegovog oca formiran je prema trenutnim potrebama generala, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.

“Za njega je to veoma bitno, ne samo zato što su oni lekari iz Srpske i tog emotivnog momenta, već i zbog toga da ga pregledaju lekari koji govore srpski jezik, da sa njima može lepo da se posavetuje i dobije savet, da ih pita precizno. Bitno je da se oceni kvalitet govora generala, da on od njih dobije jasna upustva, da ide ta komunikacija na srpskom. Do sada se pokazalo da sama ta činjenica što je on tamo izolovan, ta jezička barijera je njemu velike probleme stvarala, između ostalog, i u tim pregledima. U takvim situacijama i najdobronamerniji prevodilac može da bude višak”, rekao je Darko Mladić.

On je naglasio da je, osim lične i emotivne dimenzije, najvažnije to što će se pacijent razumjeti sa ljekarima koji ga budu pregledali i istakao da je to sasvim drugačiji kvalitet pregleda od svih drugih.

“On je tražio eksplicitno da dođe ekipa iz Republike Srpske. Shvatio sam da je i tim iz Republike Srpske jako sretan što može da pomogne. Oni će sada da idu krajem februara, pripreme su u toku. Oni su dobili neki datum kada mogu da idu”, rekao je generalov sin.

On je pojasnio da ljekari iz Srpske neće moći da obave specijalističke preglede, već će samo da posjete generala i eventualno unesu stetoskop, ako im to bude dozvoljeno.

“Neće biti u prilici da ga na ikakvim uređajima pregledaju. Ne znam da li će čak dati da oni sami uključe EKG ili će im dati EKG i neke izveštaje koji imaju od ranije. Nažalost, tamo po tom pravilu. Mi smo tražili i ranije da se unesu neki aparati. Sada ima tih aparata koji su kao laptopi mnogo moćni, međutim, oni to ništa ne dozvoljavaju”, pojasnio je Darko Mladić.

On je ponovio da je najvažnije što je riječ o srpskim ljekarima.

Kada je riječ o zdravstvenom stanju njegovog oca koji je operisan 8. januara, Darko Mladić je rekao da za tih pola sata razgovora koliko im je na raspolaganju može da osjeti da je stanje “nešto malo bolje”.

“Verovatno je stabilizovan, ne vidimo dalje propadanje i to je već neka, da kažem, nešto dobro”, rekao je generalov sin.

Darko Mladić rekao je da će 12. marta, kada general Ratko Mladić slavi 82. rođendan, neko iz porodice biti u Hagu.

“Rođendan se bliži. Neko će da ide. Ne može da se ne obeleži”, rekao je on.

Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske dobio je dozvolu da 21. februara u Hagu pregleda generala Mladića, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

U timu ljekara UKC-a koji bi trebalo da posjete generala Mladića su neurolog, kardiolog i pulmolog.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 8. januara u holandskoj bolnici kada mu je ugrađen pejsmejker. Već sljedećeg dana on je vraćen u pritvorsku sobu u Sheveningenu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske služi u haškom pritvoru kaznu doživotnog zatvora.

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI