NOVI GLAS

Ugljevički “ajronmen” – Za Mladena je sport više od fizičke aktivnosti

Ugljevičanin Mladen Stevanović rangiran je kao 21. ultramaratonac u svijetu, a u svom Ugljeviku vodi “Školicu sporta” i mališanima prenosi ljubav prema sportu.

Mladen je u Mađarskoj i Hrvatskoj završio “Ajronmen” triatlon – 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom i 42,2 kilometra trčanja,

Stevanović se trčanjem bavi već 16 godina i za njega je to životna strast.

“Trčanje me čini srećnim, zdravim i svojim. To je dio mene i mog života, nešto što ubrajam u svoju svakodnevicu, rutinu bez koje ne mogu da zamislim dan”, kaže Stevanović za Srnu.

TRČANJE GA MOTIVIŠE I OSLOBAĐA

Za Mladena je trčanje više od fizičke aktivnosti – to je meditacija, mir i hir koji ga motiviše i oslobađa.

“Jednostavno – volim. Trčanje mi donosi osjećaj slobode i ispunjenosti. Motivaciju pronalazim u svakom novom danu, usponima i padovima, lijepom vremenu i dobrom društvu. Trčanje je moj mir, a kroz njega i motivišem ljude oko sebe”, rekao je Stevanović.

LIČNI REKORDI

Govoreći o rezultatskim uspjesima, Stevanović ocjenjuje da je prošla godina za njega bila najuspješnija.

“Rezultat ostvaren na ultramaratonu u Kranju pozicirao me na 21. mjesto u svijetu za 2023. godinu. Na toj trci se sve uklopilo, vremenski uslovi, ali i osjećaj i forma. Ponosan sam na rezultat jer sam za šest časova pretrčao 85,6 kilometara”, kaže Stevanović.

On objašnjava da ima i drugih trka koje će mu ostati u sjećanju.

“Među njima je i Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara, koje sam istrčao za sedam časova i 22 minute, maraton u Skoplju za dva časa i 34 minute, te ultramaraton u Kranju od 85,6 kilometara”, kaže on.

Stevanović objašnjava da je “Ajronmen” druga dimenzija sporta.

“Nakon završenog prvog `Ajronmena` osjećao sam se ispunjeno jer sam pomakao svoje granice – psihičke i fizičke. Organizacija je bila savršena, atmosfera pozitivna. `Ajronmen` mi je definitivno ostao u sjećanju kao jedan od najvećih izazova koje sam uspješno savladao”, kaže Mladen i dodaje da je bilo potrebno mnogo odricanja i treniranja da bi uopšte dospio na ovakvu trku.

SA SKUPLJOM OPREMOM SE NE POSTAJE BOLJI TRKAČ

Mladen kaže da promijeni i do četiri para patika godišnje.

“Samo trčanje ne iziskuje velike troškove. Sve što treba su udobna sportska odjeća, dobre patike za trčanje i entuzijazam. Naravno, na opremu poput najnovijeg modela patika, dizajnerskih sportskih sunčanih naočara ili sportskog sata – možeš da potrošiš bogatstvo, ali i ne moraš. Zbog skupe sportske opreme nećeš postati bolji trkač”, naglašava Mladen.

KROZ MLADENOVU “ŠKOLICU SPORTA” DO SADA PROŠLO 800 POLAZNIKA

Nakon završenog fakulteta Stevanović se vratio u Ugljevik i osnovao “Školicu sporta”, postavljajući sebi, ali i djeci izazov.

Stevanović ponosno ističe da je kroz “Školicu” za 12 godina prošlo oko 800 polaznika.

“Na vlastitom iskustvu potvrdio sam činjenicu stečenu formalnim obrazovanjem, a to je da djeci fizička aktivnost predstavlja radost i izazov, gdje brzo usvajaju nove i različite motoričke sadržaje. `Školica` je zamisao da mališani kroz igru i zabavu upoznaju svijet sporta”, kaže Mladen.

Govoreći o “Školici sporta”, Mladen ističe da je primarni cilj kvalitetno druženje i upoznavanje kroz igru, treninge i radionice.

“`Školica sporta` je način da inspirišem mlade da se pokrenu. Ne da se takmiče, ne da obaraju rekorde, ne da putuju, ne da daju 100 odsto svojih mogućnosti na treninzima, već da upoznaju novog sebe”, poručuje Mladen.

 

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI