NOVI GLAS

Završeno snimanje “Nobelovca” – “Serija o Andriću koju smo bili dužni da napravimo”

Gledaoci će otkriti mnogo toga što se ne zna o čuvenom književniku i njegovom životu – kaže glumac, reditelj i jedan od autora, Tihomir Stanić.

Tihomir Stanić ostvario je jedan od većih glumačkih i životnih snova – završio je snimanje serije „Nobelovac”, u kojoj je glumac, reditelj i jedan od autora. Poslednja klapa pala je u Višegradu, a osam epizoda o životu Ive Andrića gledaćemo na jesen 2024. godine na RTS-u, koji je i koproducent.

Serija je posvećena Ivi Andriću, velikanu srpske književnosti 20 veka. Tihomir Stanić ima nekoliko uloga u projektu, koji smo, kako ističe, kao nacija bili dužni da napravimo.

– Radnja serije počinje 26. oktobra 1961, kada je Andrić saznao da je dobio Nobelovu nagradu – ističe Stanić.

Prema njegovim rečima, serija se odvija tokom nekoliko nedelja uoči uručenja nagrade u Stokholmu.

Dešavanja u ta dva meseca vraćaju nas u prošlost.

– Odlazimo nakratko u 1895, pa onda pratimo period od 1914. do 1920. godine. Najzastupljeniji je period od 1941, kada Andrić u Beogradu, u toku rata, piše svoja najznačajnija dela – „Na Drini ćuprija”, „Travnička hronika” i „Gospođicu”, i kada u jednom dogovoru sa novim vlastima objavljuje ta dela, i postaje deo kulturne elite novog sistema – objašnjava Stanić, koji zajedno sa Borišom Simovićem potpisuje i režiju.

Za seriju „Nobelovac”, ovaj glumac se, kako kaže, pripremao godinama.

– Primenio sam jedno staro pravilo da su za produkciju najvažnije tri stvari, a sve tri se odnose na pripreme. Pripremili smo se dobro, cela ekipa. Sve probleme ili nesporazume koji su mogući u toku snimanja i organizacije prenebregli smo jer smo bili dobro pripremljeni – naglašava duhovito.

Kako saznajemo, u seriji ćemo videti čak 145 uloga. Nekolicina glumaca je iz Slovenije, Hrvatske, iz Splita, Crne Gore, i oni će govoriti svojim autentičnim jezikom. Mladog i starijeg Krležu tumače Damir Lončar i Kristijan Petelin. Mladi Andrić je Igor Jurinić iz Zagreba, Selma Alispahić iz Sarajeva tumači Milicu Babić, Andrićevu ljubav.

– Gledaoci će u „Nobelovcu” otkriti mnogo toga što se ne zna o čuvenom književniku i njegovom životu – kaže Tihomir Stanić.

Prva klapa pala je na lokaciji Andrićeve zadužbine, u Muzeju Ive Andrića, a snimanje je nastavljeno u okolini Beograda, u Herceg Novom, Sarajevu i Višegradu.

Kreatori serije su pored Tihomira Stanića i Ivan Velisavljević i Vladimir Roganović. Scenario potpisuju Ivan Velisavljević i Jelena Mijović, a saradnik na scenariju je Aleksandar Novaković.

 

 

(politika.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI