NOVI GLAS

Za rubriku “Vjerovali ili ne” – U ovoj opštini u BiH izgrađena prva fabrika nakon 40 godina

 Kamen temeljac za moderni proizvodni pogon tvornice “GS-Rama” položen je tačno prije godinu dana u Prozor-Rami, a sada je ovo zdranje već poprimilo finalne obrise.

Radovi na ovom velebnom zdanju su konstantni, a u poslovnoj zoni “Izlaz” svakim su danom sve vidljiviji dio tvornice za proizvodnju, kao i upravna zgrada. Opština Prozor-Rama je tako nakon 40 godina dočekala početak izgradnje modernog proizvodnog pogona.

Povelju koja je tog dana ubačena u temelje u metalnoj kapsuli, potpisali su: Snježana Köpruner, direktorica “GS-Holding“ GmbH Regensburg iz Njemačke, saradnici iz firme Liebherr iz Bischofshofena, Helmut Kaindlom i Hannes Rieser i načelnik opšine Prozor-Rama Jozo Ivančević.

Građevinski radovi na proizvodnoj hali su pri kraju. Nakon svih armirano-betonskih radova i montaže zadnjeg dijela krovne konstrukcije, paralelno su se izvodili radovi na postavljanju fasadnih i krovnih panela.

Urađeni su vodovod i kanalizacija, kao i elektro i strojarske instalacije, što je preduslov za instalaciju mašina koji će se koristiti u proizvodnji.

Ugovor za izgradnju je potpisan u septembru 2022. godine. Projekt je ovo u vrijednosti oko 20 miliona evra. Kompleks moderne arhitekture prostire se na deset hiljada metara kvadratnih i namijenjen je radu od 200 do 250 radnika. Opština Prozor-Rama u ovom projektu učestvuje finansijskom podrškom od dva miliona KM.

U toku su završni radovi na proizvodnom pogonu i montaži arrmirano-betonskih elementata, javio je Ramski vjesnik.

Za potrebe rada u novoj tvornici “GS-Rama” d.o.o. trenutno je aktivno 50 radnika, od kojih je manji dio na obuci, dok je većina spremna za samostalan rad.

Kako je ranije rečeno, u tvornici je planirana proizvodnja metalnih dijelova za njemačkog partnera. Vrlo brzo, nakon uhodavanja posla, proizvodni asortiman će biti proširen na dijelove za električna dostavna vozila.

 

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI