NOVI GLAS

(VIDEO) Dodik na HRT-u: “Proces pred Sudom BiH politički, a ne pravni”

Proces koji se vodi protiv mene pred Sudom BiH je politički, a ne pravni, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svako ko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina – rekao je Dodik za HRT.

Poručio je da to govori više o BiH, te istakao da je ta zemlja apsurda.

– Tako je i u ovom slučaju. To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći nigdje – izjavio je Dodik.

Citirao je nobelovca Ivu Andrića te naglasio da kada se uđe u BiH – logika prestaje.

– Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH – prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na nivou BiH koji nemaju ustavnu osnovu, jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni sa Dejtonom – rekao je Dodik.

Kampovi za obuku: Nema ih, ali ima ozbiljnih informacija o džematima

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da se na teritoriju Srpske nalaze kampovi za obuku paravojnih skupina.

– Zgodna laž koja se plasira već duže vrijeme. Lažni narativ o ruskom uticaju. To je za prestravljene građane Brisela gdje idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za bezbjednost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, što da ja objašnjavam više – naveo je Dodik.

Dodao je ipak da postoje ozbiljne informacije o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH.

– S druge strane postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili, i njihovim porodicima. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala – dodao je Dodik.

O odnosu sa Hrvatskom

Na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put otcjepljenja, Dodik se našalio da će se prije ostatak BiH odtijepiti od Republike Srpske.

– Јa mislim da će se prije ostali dio BiH otcijepiti od Srpske, a ne mi od njih – rekao je Dodik.

Komentirao je i odnos sa predsjednikom Zoranom Milanovićem. Ustvrdio je da je konzistenatan političar koji dobro razumije stvari te da dijele iste vrijednosti.

– Milanović je konzistentan predsjednik. Volim sa njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Dejtonskog sporazuma i time i garant tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH – naveo je Dodik.

– Time se Hrvatska što se tiče BiH stavila na marginu kao i Srbija, a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju. Mislim da predsjednik Milanović to vrlo dobro razumije i da dijelimo iste vrijednosti, dodao je.

O Izetbegoviću: Uvijek znaju da će iza njih stati SAD, na štetu Hrvata i Srba

Dodik se osvrnuo i na svoj odnos sa političarima u BiH. Rekao je da bolje sarađuje s Draganom Čovićem nego sa Bakirom Izetbegovićem.

– Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda rizikujete da ste u problemu. Sa Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno – ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude sa Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi – rekao je Dodik.

– To je rezultat toga što su Amerikanci dugo od njih pravili favorite. Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati, dodao je Dodik.

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI