NOVI GLAS

Politički forum EU i BiH, Dodik obećao da će im reći „sve što misli“: Zvaničnici putuju u Brisel, Holandija protiv pregovora

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik učestvovaće sutra u Briselu na Političkom forumu na visokom nivou između EU i BiH.

Učešće na ovom skupu najavio je i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Dodik je ranije rekao da sutra u Briselu na sastanku koji će biti održan na visokom nivou neće propustiti priliku da u ime Srpske kaže ono što misli da treba.

On je naveo da će zatražiti da se dosljedno u paketu sprovedu i realizuju svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije, ali da će reći i da BiH treba da bude suverena zemlja, a ne kolonija, jer je to neophodno da bi napredovala na evropskom putu, piše Srna.

Pred put u Brisel, šef Kluba posalnika SDP u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović rekao je da očekuje da će biti i razgovora o mogućnosti da BiH povuče značajan iznos u okviru šest milijardi evra iz plana rasta Evropske komisije namijenjenih zemljama Zapadnog Balkana.

Osim toga, Magazinović je najavio da će, pored učešća na Političkom forumu, kao član Predsjedništva Partije evropskih socijalista govoriti u Evropskom parlamentu gdje grupa socijalista organizuje događaj na temu proširenja EU. Tema će, pored ostaloga biti i ono što se u BiH može i treba uraditi, ali i sa druge strane očekivanja od strane Evropske unije, prije svega Evropske komisije u kontekstu njihovog pristupa proširenju i konkretnih poteza u narednom periodu, piše Fena.

Najavio je da će se razgovarati o tome koliko je tehnokratski pristup ispravan i da li on treba ostati takav ili na BiH treba gledati sa malo više političkog konteksta, posebno u svjetlu posljednjih odluka nekih zemalja Evropke unije.

Tu je prije svega mislio na Holandiju, koja je, navodno, protiv početka pregovoera sa BiH.

–Taj stav može biti promijenjen, ali on je u ovom trenutku čisto tehnokratski, bez ikakvog političkog konteksta i prilično neiskren, što smatram da je pogrešno. Bojim se da nakon velike greške koju je učinio nizozemski bataljon u vrijeme agresije na BiH na području Srebrenice, ovo može biti druga greška, ovaj put bez ljudskih žrtava, ali takođe veoma krupna greška – zaključio je Magazinović.

Prema pisanju medija, holandska Vlada objavila je “Pismo Parlamentu” koje se odnosi na proširenje Evropske unije, sa posebnim naglaskom na Zapadnom Balkanu.

U pismu se, između ostalog, navodi kako je ta zemlja trenutno protiv otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Navodi se kako će otvaranje pregovora podržati nakon što BiH “postigne potreban stepen usklađenosti s evropskim kriterijima za članstvo”.

Vlada Holandije smatra kako je postignut samo ograničen napredak u većini od 14 prioriteta i nazadovanje u oblasti slobode izražavanja.

 

 

(srpksainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI