NOVI GLAS

Pismo iz Bijele kuće koje će zaprepastiti Ukrajince

Zvaničnik Bijele kuće, Šalanda Jang u ponedjeljak je u pismu predsjedniku Zastupničkog doma, republikancu Majku Džonsonu i čelnicima Kongresa upozorila da Sjedinjenim Državama ponestaje i vremena i novca u pomoći Ukrajini u sukobu s Rusijom.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena u oktobru je od Kongresa zatražila gotovo 106 milijarda dolara za finansiranje ambicioznih planova namijenjenih Ukrajini, Izraelu i sigurnosti granica SAD-a.

Zastupnički dom vrlo malom većinom kontrolišu republikanci, koji smatraju da je finansiranje Ukrajine postalo politički kontroverzno.

Jangova je u pismu koje je objavila Bijela kuća istakla da bi prekid finansiranja i slanja oružja Ukrajini mogao povećati vjerovatnost ruske pobjede. “Želim biti jasna: bez akcije Kongresa do kraja godine ponestaće nam resursa za nabavku veće količine oružja i opreme za Ukrajinu, kao i za nabavku opreme iz američkih vojnih zaliha”, napisala je.

Još je dodala:

“Nema čarobnog fonda sa sredstvima koje su u ovome trenutku na raspolaganju. Ostali smo bez novca, a gotovo i bez vremena.”

Do sredine novembra američko ministarstvo odbrane iskoristilo je 97 odsto od 62.3 milijarde dolara dodatnih sredstava koje je primilo, a Stejt Department je iskoristio svih 4.7 milijardi dolara iz fonda za vojnu pomoć koji mu je dodijeljen, napisala je Jangova.

Potrošeno je oko 27.2 milijarde dolara za ekonomsku i još deset milijarda za humanitarnu pomoć, prenosi “Telegram.hr”.

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI