NOVI GLAS

Kraj jedne ere: „Golf” više nije na vrhu liste najprodavanijih automobila u Evropi

Vremena kada je „folksvagen golf” ubedljivo nosio titulu najprodavanijeg modela u Evropi su davno prošla. Sada su na sceni neki novi igrači.

Jedan primer je „Tesla”, odnosno model „Y”, koji trenutno nosi glavni teret elektrifikacije u Evropi. Tokom prvih deset meseci ovaj model je prodat u čak 183.799 primeraka, na tržištima zemalja EU, EFTA i Velike Britanije. Međutim, to ne znači da je model „Y” najprodavaniji evropski model. Tek je na drugom mestu.

Status najprodavanijeg modela u Evropi i dalje drži „dačija sandero”, piše „Automotive News”. Jedan od najjeftinijih modela na evropskom tržištu takođe je među najpopularnijim.

U prvih deset meseci ostvario je minimalno bolji rezultat od „Tesle” u Evropi, ali ipak bolji. „Sandero” je dostigao prodaju od 184.088 primeraka.

Na trećem mestu je „folksvagen t-rok” sa 164.833 primerka, a na četvrtom nekadašnji evropski bestseler „pežo 208” sa 163.672 prodate jedinice. Top 5 zaokružio je „reno klio” sa 154.493 prodatih jedinica ove godine, preneo je „Poslovni dnevnik”

Šta kažu trendovi

Ako se pogledaju rezultati za oktobar, situacija je sledeća. U oktobru je ponovo najprodavaniji model „sandero” sa 21.139 registracija, a sledi ga „reno klio” sa 14.534 novoregistrovanih jedinica.

„Teslin” model „Y” pao je na 24. mesto sa 9.660 registracija. Ipak, treba reći da je „Tesla” ove godine povećao prodaju ovog modela u Evropi za čak 142 odsto, sa prošlogodišnjih 75.854 na pomenutih 183.799 jedinica. Jedini model sa približno ovakvim rastom bio je kineski „MG ZS” sa godišnjim rastom prodaje od 107,7 odsto, prenosi Sputnjik.

 

 

(politika.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI