NOVI GLAS

Porodici dječaka Aleksandra Kovača uručen nalaz obdukcije, oglasio se i njihov advokat Radan

Porodici preminulog dječaka Aleksandra Kovača (11) iz Bijeljine konačno je nakon više upornih urgencija i zahtjeva 29.11. dostavljen nalaz obdukcije.

– Naš sljedeći korak je da od tužilaštva u Bijeljini tražimo da odrede nepristrasnu i objektivnu medicinsku ustanovu koja nije sa ovih prostora, kako bi izvršila vještačenje medicinske dokumentacije i utvrdila da li su ljekari u Bijeljini načinili propust u smislu nesavjesnog liječenja. Tražimo komisiju na koju bijeljinska bolnica ne može vršiti uticaj, jer je komisija koju su oni odredili mogla konstruisati šta su htjeli. Takođe, i dalje pratimo provođenje istrage OJT Bijeljina – rekao je advokat Aleksandar Radan.

Dodaje da su mu iz OJT Bijeljina dostavili i propratni akt u kojem su ga obavijestili o istražnjim radnjama koje su sproveli te koje sljedeće korake poduzimaju. Radan ističe da je kao razlog dječakovog prijema na UKC RS naveden encefalitis (akutno zapaljenje mozga), prenosi ALOonline.

– Tražimo da referentna ustanova na osnovu vještačenja medicinske dokumentacije utvrdi da li su doktori u Bijeljini načinili propust prilikom liječenja. Da nisu preduzeli niti jedan korak u smislu dijagnostike prema pomenutoj dijagnozi, a naročito da nisu primijenili niti jednu terapiju – istakao je Radan.

Prijava Republičkom tužilaštvu

Punomoćnik porodice Kovač smatra da je cijeli postupak od momenta kada je konstantovana dječakova smrt pa sve do trenutka kada je zatražio da se urade ekshumacija i obdukcija bio usmjeren u pravcu da se obdukcija ne izvrši kako se ne bi saznali tačni rezultati o uzroku smrti.

– Podnio sam prijavu i Republičkom tužilštvu u Banjaluci jer doktori u Bijeljini, a zatim i na UKC RS nisu obavijestili policiju i tužilaštvo da postoji činjenica smrti djeteta koja je sumnjiva. Roditelji tada ne odlučuju o tome da li će se raditi obdukcija ili ne. Bez obzira na stav roditelja, ljekari su bili dužni obavijestiti nadležne nakon čega bi se uradila obdukcija. Nakon što je dječakovo tijelo poslije smrti prevezeno u Bijeljinu, tri dana je bilo smješteno u mrtvačnici bolnice. Zašto niko od uprave bolnice i tada nije obavijestio tužilaštvo? – pita se Radan.

Naglašava da je OJT Bijeljina preduzelo konkretne korake tek kada je on kao punomoćnik porodice zatržio ekshumaciju i obdukciju.

– Sva javnost u Bijeljini je bila obaviještena o slučaju dječaka Aleksandra Kovača, i putem medija, posmrtnica, društvenih mreža… Tužilac je dužan da naredi istragu i kada samo čuje da postoji negdje nešto u vezi sa krivičnom djelom. Zašto tužilaštvo nije odmah naredilo obdukciju, pa čak i nakon sahrane kada se tkivo još moglo analizirati – zaključio je Radan.

 

 

 

(glassrpske)

POSTANIMO PRIJATELJI