NOVI GLAS

Nezapamćen sunovrat – Srpski fudbal se vratio na fabrička podešavanja, a tek će da nas zaboli…

Bajka o srpskom klupskom fudbale je završena! A nije bilo ni realno da budemo 11. na UEFA rang listi što se pokazalo ove sezone.

Naime, kada su Crvene zvezde, Partizana i ostali klubovi trebalo da odbrane ono što su stekli prethodnih sezona došlo je do potpunog kolapsa . Zvezda je osvojila bod u Ligi šampiona i završila grupu na poslednjem mestu, TSC i Čukarički su u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope prošli kao bosi po trnju i spustili su se u rang niže gde su, takođe, imali neprijatan susret sa realnošću i verovatno će sutra i teoretski završiti sa evropskim fudbalom za ovu sezonu. Partizan je letos prošao jedno kolo kvalifikacija pa ispao, Vojvodina ni to jedno.

Za samo nekoliko meseci je srpski koeficijent pao na 16. mesto u obračunu za sezonu 2025/26. Sledećeg leta imamo i dalje garantovanih pet predstavnika na osnovu rezultata u prethodnih pet sezona, ali za sezonu 2025/26 se vraćamo na „fabrička podešavanja“: Četiri kluba u Evropi, od kojih jedan u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Bez bilo kakvih iluzija da bi se u skorije vreme mogli vratiti na poziciju koja donosi pet predstavnika…

A mala je verovatnoća da ćemo zadržati i to 16. mesto iako suštinski nema velike razlike da li si 16. ili 20.

Za petama su nam ukrajinski i izraelski klubovi kojima bežimo manje od pola boda razlike. Šahtjoru “ne gine” Liga Evrope kao makar trećeplasiraom iz Lige šampiona, dok Zorija ima minimalne šanse da prođe u Ligi konferencije. Sa Šahtjorom u evropskom proleću, Ukrajina ima šansu da popravi koeficijent i prestigne neznatnu prednost Srbije.

Isti važi i za Izraelce. Makabi Tel Aviv je praktično overio evropsko proleće, dok njegov imenjak iz Haife ima male šanse za to u grupi Lige Evrope, ali i Izrael može da se nada daljem napredovanju nacionalnog koeficijenta i prestizanju Srbije.

Nešto više od jednog boda je udaljena Grčka, čak četiri predstavnika imaju realne šanse da novu godinu dočekaju u Evropi. PAOK je to već obezbedio u Ligi konferencije, a Olimpijakos, Panatinaikos i AEK mogu da prođu u Ligi Evrope ili barem nastave u Ligi konferencije.

Dakle, realna opasnost je da Srbija padne na 19. mesto do kraja sezone. I tu bi trebalo da se zadrži, jer Poljaci kasne tri i po boda.

Mnogo će da nas boli ova sezona, a to ćemo najbolje osetiti za dve godine.

 

 

(novosti.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI