NOVI GLAS

Dodik najavljuje miran razlaz BiH, ali i novi put u Brisel – “Voz je otišao iz stanice, ne može se vratiti”

Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik kaže da je, zajedno da ostalim predstavnicima vlasti u BiH, pozvan 5. decembra na razgovore u Brisel, na visokom nivou.

Kaže da će pozicija RS biti ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije, a da prvi od njih mora da bude zakon o Ustavnom sudu BiH. Potom Izborni zakon, OHR…

-Pošto se spekuliše u Sarajevu da bi Šmit mogao da nemetne zakon o izbornom procesu, to je definitivno neprihvatljivo. To bi oskrnavilo dostignuće da imamo slobodne i demokratske izbore. Ali, očigledno neko želi da ide dalje. Svako nametanje smatramo korakom bliže mirnom razlazu u BiH. Ona ima epilog da će se mirno razići. Da li će to biti u današnjem kišnom danu, ili u nekom drugom, ne mogu da kažem. Ali, voz je otišao iz stanice, ne može se nazad vratiti. RS ne planira nikakvu nasilnu secesiju – tvrdi Dodik.

Kaže da EU danas nije ono što je bila prije pet godina i da mnogi analitičari loše govore o perspektivama njenog razvoja.

Dodaje da mu političari u EU, sa kojima se sastaje, govore da će poltronski odnos EU prema SAD dovesti u gotovo bezizlaznu situaciju. Kao primjer je naveo prebacivanje tereta finansiranja rata u Ukrajini.

Neki će reći šta ja imam sa EU. Imam da kažem našem narodu da Evropa više nije ona zajednica koju smo gledali ranije, i da nije mitsko mjesto. Treba da vodimo računa o našem interesu. Ako put u Evropu znači ukidanje nadležnosti RS, mi moramo da odbijemo taj put. RS ima taj kapacitet i zato smo na meti kolonijalne uprave u BiH. To je vidljivo kroz priču o imovini, da upravljanje prenesu u Sarajevo. Oni kažu da je Sporazum o sukcesiji imovine SFRJ osnov za tu priču. Kada se on pojavi na nivou BiH na njega se primjenje Ustav. Ni jedan međunarodni sporazum ne može da promijeni ustavnu strukturu – smatra Dodik.

Kako je rekao, ne može se vjerovati u dobre namjere Zapada, jer sve čine podmuklo i protiv RS.

-Ali, prinuđeni smo da sarađujemo, jer smo u neposrednom dodiru. Međutim, zbog gubitka poslova u Evropi to utiče na našu privredu. Narudžbe prestaju jer je kriza u industrijama Zapadne Evrope. Mi moramo da nađemo neke nove partnere – jasan je Dodik.

 

 

(sroskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI