NOVI GLAS

Bijeljina dobija novu manifestaciju – Sljedeće sedmice prvi “Dučićevi i Magini sati” posvećeni ljubavi dvoje pjesnika

U Bijeljini će ovog novembra prvi put biti održana kulturna manifestacija posvećena semberskoj urbanoj legendi  o ljubavi između pjesnika Jovana Dučića i bijeljinske pjesnikinje Magdalene Živanović. U okviru “Dučićevih i Maginih sati”, kako manifestacija nosi ime, biće održan i bijeljinski bal.

„Dučićevi i Magini sati“ počeće u subotu, 25. novembra, u 11.00 časova, otkrivanjem biste Jovanu Dučiću u dvorištu Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Bijeljini. Sat vremena kasnije, u 12.00 časova, u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ biće otvorena izložba „Pisma Dučića i Mage“, organizovana uz podršku Udruženja Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini, dok će „Čajanka sa Dučićem i Magdalenom“ trajati od 13.00 do 14.00 časova na platou ispred zgrade Gradske uprave (u slučaju kiše, u Velikoj sali zgrade Gradske uprave).

“Najsvečaniji dio prvog dana manifestacije biće prvi „Bijeljinski bal“ u hotelu „Drina“ od 19.00 časova, na kojem će biti oživljena atmosfera iz vremena u kojem su živjeli Jovan Dučić i Magdalena Živanović. Za muzičko-poetski dio programa na balu zaduženi su umjetnici iz SKUD-a „Semberija“ i Gradskog pozorišta „Semberija“, a goste očekuju i svečana večera i muzički program nakon večere. Bal je humanitarnog karaktera, a prihod od prodatih ulaznica i dobrovoljnih priloga namijenjen je članovima Udruženja roditelja djece s poteškoćama u razvoju, djece u riziku i djece na marginama društva „Bijeljinska djeca suncokreti“, navode organizatori.

Ulaznice za bal su u prodaji na biletarnici Centra za kulturu „Semberija“, uz obavezno navođenje imena i prezimena, a posjetioci bala će biti zamoljeni da poštuju prikladan dres-kod, odnosno, način oblačenja.

U okviru ove manifestacije biće održano i pjesničko veče na kom će mladi pjesnici iz Bijeljine imati priliku sa se druže i upoznaju sa pjesnikom i piscem Perom Zupcem.

“Trodnevna manifestacija posvećena ljubavi i pjesništvu biće zatvorena 27. novembra, predstavom „Blago (u) nama“, rađenoj po motivima Dučićevog djela „Blago cara Radovana“. Predstavu od 20.00 časova na pozornici Centra za kulturu igraće glumci iz Produkcije “Areus” iz Srbije”, navode organizatori.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI