NOVI GLAS

(FOTO) Miloš je najbolji u svom poslu – Oslikava mozaik veličine 17.000 kvadrata u Hramu Svetog Save na Vračaru!

Miloš Đuran, čiji su korijeni iz Livanjskog polja, slovi za najboljeg mozaičara u Srbiji koji je predvodio srpsku ekipu na izradi mozaika od 17.000 metara kvadratnih u Hramu Svetog Save na Vračaru.

“Živim i radim u Beogradu, gde sam završio Fakultet primenjenih umetnosti, i upravo radim na odbrani doktorske disertacije koja je usko vezana za zidno slikarstvo. Iako sam rođen u Beogradu, mene koreni vezuju za Krajinu, tačnije Livanjsko polje odakle su mi otac i majka. Vezu sa Krajinom osećam duboko u sebi, to je kraj u koji rado odlazim i u kome se lepo osećam”, priča za Srnu mozaičar Miloš Đuran.

Đuran ljubav prema zemlji svojih predaka ne krije, kao ni čenjenicu da je zajedno sa porodicom radio na obnovi zaraslog i pustog onjišta u livanjskom selu Čaprazlije, koje je smješteno u srcu jedinstvenog Livanjskog polja.

“Bez obzira na to što sećanja na taj kraj datiraju još iz perioda moje četvrte godine, dominantnija i upečatljivija su sećanja od prvog dolaska posle rata. Čaprazlije je selo gde sam sa porodicom otišao da potražim tatinu rodnu kuću koja je `ćutala` u šipražju dvadeset godina. Posle tog prvog odlaska nekako je bilo normalno da se sve što smo zatekli od imanja obnovi i da pokušamo dedovini vratiti novi život”, kazuje Miloš.

On objašnjava da se izradom mozaika počeo baviti na drugoj godini studija kada je zapravo i zavolio tu slikarsku tehniku, a ubrzo poslije toga uradio je svoj prvi autorski rad koji je bio poklon za crkvu u kojoj je kršten u selu Bečmenu nadomak Beograda.

Slagale su se kockice i djelići ljubavi prema zemlji predaka.

“Nekako posle tog mozaika poslovi su počeli sami da se smenjuju. Za taj početak u mozaiku me veže i mozaik Svetog Ilije koji sam poklonio crkvi u Crnom Lugu posvećenoj tom svetitelju, u selu u blizini Bosanskog Grahova. To je ujedno bio i prvi rad koji sam uradio u rodnom kraju mojih roditelja”, priča Miloš skromno ne ističući svoj vanvremenski talenat.

Svaki rad, kako on kaže, predstavlja novo iskustvo, izazov i drag mu je na svoj način, ali jedan projekat mu je promijenio život, a to je izrada mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru.

“Mozaik je najteža i najzahtjevnija slikarska tehnika za koju treba mnogo ljubavi i strpljenja, ali kao takva je ustvari i posebna”, ističe Đuran.

On napominje da mu je poziv ruskog umjetnika da vodi srpsku ekipu mozaičara na izradi mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru promijenio dosta toga u životu.

“Na tom projektu sam proveo šest godina – zajedno sa ruskim kolegama radio sam na izradi 17.000 metara kvadratnih mozaika koji danas krasi unutrašnjost Hrama Svetog Save. To je moj najveći izazov u dosadašnjem radu”, naglašava Đuran.

Osim mozaika Svetog Ilije koji je poklonio crkvi u Crnom Lugu, Đuran je izdvojio i mozaik Pokrova Presvete Bogorodice u Donjim Rujanima kod Livna.

“To je najbliža crkva rodnoj kući moga oca i kao takva je zauzela posebno mesto u mom srcu. Posle završenog posla u Hramu Svetog Save znao sam da je to mozaik koji sledeći radim. Uz blagoslov oca Predraga Crepulje iz Livna mozaik sam uradio i poklonio za crkvenu slavu 2022. godine”, priča Đuran.

Mozaičar Đuran trenutno radi na nekoliko projekata i priprema izradu mozaika za nekoliko crkava i manastira u Srbiji.

I tako to obično biva, dinarski sinovi i sokolovi su u dalekom svijetu svili svoja nova gnijezda, ali uvijek i zauvijek srce tuče za Krajinom i onim što je ostalo u Krajini, jer ko jednom vidi Dinaru, uvijek joj se vraća.

 

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .