NOVI GLAS

Diskusija u Skupštini grada Bijeljina – Imaju li odbornici legitimitet?

Danas se tokom sjednice povela i zanimljiva rasprava o legitimitetu skupštinskih odbornika, naročito onih koji su podržavali referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine. 

Naime, odbornik Dragiša Tanacković, SDS-ov direktor “Vodovoda i kanalizacije” rekao je da su građani Semberije na referendumu pokazali odbornicima da “oni nisu volja naroda”.

“Često se pozivate da ste predstavnici volje naroda. Volju naroda ste predstavili ovdje na Skupštini grada i krenuli u referendum. Referendum je pokazao da ipak niste volja naroda, ili ste prestali biti. Samo to sam htio da kažem”, rekao je Tanacković. 

Na to mu je odgovorio predsjednik skupštine Aleksandar Đurđević.

“Koliko se sjećam, na glasačkom listiću nije postojala Skupština grada niti bilo kakvo izjašnjavanje povodom Skupštine grada”, rekao je Đurđević. 

“Podsjetiću da smo prije referenduma imali izbore za Savjete mjesnih zajednica, gdje su apsolutno svi i članovi kabineta gradonačelnika i potpisnici iz odjeljenja bili na listama, i gdje ih njihove komšije nisu izabrale ni u Savjete mjesnih zajednica. I o kakvom legitimitetu pričamo? Jesu li oni podnijeli ostavke na ta mjesta potpisnika i slično?”, dodao je Đurđević, pa nastavio: 

“Imali smo poslije toga opšte izbore, gdje je gradonačelnik bio nosilac liste, a njegova lista izgubila 5.000 razlike u odnosu na listu SNSD-a. Možemo i o tome pričati. Dakle, svi izbori su neki ciklus za sebe, i u njima imate i pobjede i poraze , i to apsolutno ništa nije sporno. Ono što je činjenica je da Skupština grada postoji, odbornici postoje, iz svih političkih subjekata, imaju svoje nadležnosti da donose sve one odluke koje su predviđene zakonom”.

U diskusiju se umiješala i odbornica SDS-a Anka Todorović, koja je istakla da je referendum pokazao da gradonačelnik ima apsolutnu podršku naroda.

 “Nakon referenduma Gradska uprava je uputila Vladi zahtjev za raspuštanje ove Skupštine. Pitala sam gradonačelnika i dobila odgovor da su se institucije potpuno oglušile o taj zahtjev za raspuštanje Skupštine, a trebale su barem da se oglase, da toliko ispoštuju volju naroda. Da kažu da li je sve ovo što mi radimo sada legitimno, a legalno jeste. I onda se mi čudimo što je stanje ovakvo kakvo jeste. Da ne zvuči kao floskula, ali svi zajedno moramo tražiti put da se prevaziđe ovo stanje”, rekla je odbornica Todorović. 

Replicirao joj je predsjednik Skupštine Đurđević, rekavši da gradonačelnikovi nedolasci na kolegijume i pripremne sastanke nisu počeli nakon referenduma, nego da traju već dvije godine. Pored toga, podsjetio je da se skupština nije raspuštala ni u Višegradu, gdje su odbornici predvođeni SDS-om organizovali neuspješan opoziv načelnika.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI