NOVI GLAS

Semberija u znaku Filipa Višnjića – Danas počinju “Višnjićevi dani”

 Jubilarna 30. manifestacija “Višnjićevi dani” u Bijeljini biće održana od 3. do 8. novembra i okupiće brojne kulturne stvaraoce koji će svjedočiti o epskom djelu slijepog srpskog pjesnika i guslara Filipa Višnjića.

Iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Bijeljina, koje je organizator manifestacije, najavljeno je da će svečana akademija “Višnjićevi dani” biti održana 4. novembra, a besjednik će biti univerzitetski profesor iz Beograda Boško Suvajdžić.

Na svečanoj akademiji nastupiće hor “Srbadija”, Hor Pedagoškog fakulteta, etno grupa, učenici Gimnazije “Filip Višnjić” i guslar Mihajlo Stevanović.

“Višnjićevi dani” tradicionalno će početi podizanjem zastave manifestacije na centralnom trgu danas u 10.00 časova.

Polaganje vijenaca na spomen-obilježje Filipu Višnjiću u Trnovi predviđeno je za 6. novembra.

U okviru “Višnjićevih dana” biće održan okrugli sto povodom 130 godina od rođenja velikog srpskog pisca Miloša Crnjanskog.

Izrazivši veliku zahvalnost svim ustanovama kulture u Bijeljini na saradnji u organizaciji, savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić rekao je danas da “Višnjićevi dani” predstavljaju krunu kulturnog rada na godišnjem nivou, ali i da će, što se umjetničkih preferencija tiče, bogat ovogodišnji program zadovoljiti ukuse različite publike.

Završni dan manifestacije 8. novembra počeće liturgijom i pomenom Filipu Višnjiću u pravoslavnim hramovima u Bijeljini u 9.00 časova, a zatvaranje “Višnjićevih dana” i spuštanje zastave manifestacije je u 18.00 časova.

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI