NOVI GLAS

Oni su ponos Bijeljine – Mladi bijeljinski fizičari na Olimpijadi u Tokiju postigli značajan uspjeh

Gradonačelnik LJubiša Petrović organizovao je danas prijem za mlade fizičare koji su na Olimpijadi iz fizike u Tokiju postigli značajan uspjeh – učenika bijeljinske Teničke škole „Mihajlo Pupin“ Miodraga Ostojića i Muhameda Numanovića iz tuzlanske „Ričmond park“ međunarodne škole.


Govoreći o značaju obrazovanja za razvoj cjelokupnog društva, Gradonačelnik je napomenuo da će Grad Bijeljina nastaviti da podržava talentovane učenike koji su pravi biseri društva i svijetle tačke u sivilu svakodnevice koja nas okružuje.

– Kada vidimo ovakve učenike i njihove profesore, naša borba za bolje obrazovanje dobija dodatnu važnost. Obrazovanje nema alternativu, jer mladi i talentovani ljudi poput Miodraga i Muhameda predstavljaju garant da su najjači zamajac razvoja i napretka društva u kojem živimo – rekao je Petrović i pozvao sve nadležne institucije da donesu strateške odluke koje će pomoći dodatno obrazovanje ne samo učenika, već i profesora.

Sumirajući utiske sa Olimpijade, Miodrag Ostojić, jedan od pet učenika iz BiH koji su učestvovali na ovom takmičenju, rekao je da je od organizatora dobio pohvalu. Program priprema, koji je podrazumijevao eksperimentalne vježbe, prošao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a bila su organizovana i on-lajn predavanja na kojima su učestvovali bivši učesnici Olimpijade i profesori fizike.

Ostojić se osvrnuo na organizaciju takmičenja i dodatne aktivnosti.

– Svi učenici su imali po dva poludnevna i cjelodnevna izleta, tako da smo uspjeli da obiđemo dio Tokija i okoline – rekao je Ostojić i dodao da je izuzetno ponosan na rezultate učenika iz BiH.

Muhamed Numanović je pojasnio je tok takmičenja u Tokiju.

– Na Olimpijadi smo prošli testiranja u teorijskoj i eksperimentalnoj oblasti, a svaki test je trajao po pet sati. Na osnovu postignutih rezultata dodijeljena su priznanja, odnosno nagrade učesnicima.


Kao podršku u daljem obrazovanju, gradonačelnik Petrović je mladim fizičarima uručio lap-top računare.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI