NOVI GLAS

Prvi put u istoriji škole: U kakanjskoj gimnaziji cijeli razred prošao odličnim uspjehom

Kakanjska Gimnazija “Muhsin Rizvić” prije nekoliko dana proslavila je svoju godišnjicu, ali i ispratila maturante.

Jedan razred se posebno ističe i to onaj koji je ostvario razredni prosjek od 5.0 i time ispisali istoriju ove obrazovne ustanove.

O uspjehu kakanjskih gimnazijalaca nije se moglo mnogo pročitati. Vrijedno su radili sa svojom razrednom Enidom Mostić koja je ujedno i profesorica fizike, ali i drugim nastavnicima koji su im predavali. Trud i rad se na kraju isplatio.

U tradiciju od 64 godine postojanja Gimnazije “Muhsin Rizvić” upisali su se maturanti odjeljenja 4 razreda u kojem niko nije imao zaključenu ocjenu – vrlo dobar, a jedan učenik će zbog zapaženih rezultata učestvovati i na Olimpijadi iz fizike koja će biti održana u Njemačkoj i Japanu.

Ovo je prva generacija kojoj je 27-godišnja Enida Mostić iz Visokog razredna i dobitnica nagrade za inovativne nastavnike, a svoj rad u ovoj školi počela je još kao studentkinja prije četiri godine kada je preuzela današnje već maturante, piše Klix.

– Izvela sam ih kao maturante i zaista su najbolji učenici sa 5.0 prosjekom i najbolja generacija u istoriji ove obrazovne ustanove. Šta je bilo najbitnije, teško je reći, ali možda je bilo to što nisam bila mnogo starija od njih i zajedno smo dijelili uspjehe i padove i mislim da je to imalo ključnu ulogu. Moji časovi nisu fizičarski već su često, kao i kod mojih kolega, životne priče… Učila sam na fakultetu da ne trebam biti diktator već samo prva među jednakim, da ih predvodim – govori Mostić na početku razgovora.

Ističe da su kao i svi gimnazijalci bili razdvojeni 1. i 2. razred te da su se u 3. razredu spojili u informatičko-matematičko područje te da su zajedno bili 3. i 4. razred. U dvije godine školovanja naučili su se zajedništvu.

– Oni su u 3. razredu imali prosjek 4.9, pa im je vjerovatno to bio zajednički motiv da 4. razred završe s prosjekom 5.0. Sve im je to pomoglo da zajednički djeluju i pomažu jedni drugima – dodala je Mostić te naglasila da je čitav nastavnički kolektiv s učenicima vrijedno radio, slušao njihove želje i potrebe, posvećivao vrijeme za dodatnu edukaciju što je rezultovalo uspjehom.

– Naučili smo zajedno da ne odustajemo. Učenici koji su bili na prekretnici 4 i 5 su dali svoj zadnji atom snage da pokažu da mogu bolje, tjerali su jedni druge da ne odustaju – s ponosom govori razredna Mostić.

 

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI