NOVI GLAS

Lukašenko: Počelo prebacivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiju!

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Belorusije.

– Predsjednik Rusije Vladimir Putin me je obavijestio da je potpisao ukaz o našim akcijama o raspoređivanju nuklearnog oružja u Belorusiji. Dakle, radi se o konkretnom dokumentu. Donijeta je odluka koja je nastavak onoga što je usmeno rečeno. Trebalo je u Bjelorusiji pripremiti i mjesta skladištenja i tako dalje. Sve smo to uradili, zato je već počelo prebacivanje nuklearne municije – rekao je Lukašenko u Moskvi, prenijela je bjeloruska agencija Belta.

Proces se odvija u okviru sporazuma sa Rusijom o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Na pitanje novinara da li se nestrateško nuklearno oružje već nalazi u Belorusiji, Lukašenko je odgovorio da će to pitanje razjasniti nakon povratka u republiku.

Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Bjelorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će izgradnja skladišta za pomenutu vrstu oružja na teritoriji Bjelorusije biti završena 1. jula.

Ruski lider je takođe rekao da Rusija neće prekršiti međunarodne obaveze i da će uraditi isto što Amerika čini već decenijama, razmještajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi. Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, reakcija Zapada neće uticati na planove Moskve.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će Moskva zadržati kontrolu nad nestrateškim nuklearnim oružjem koje će biti raspoređeno u Belorusiji.

 

 

(rtrs)

POSTANIMO PRIJATELJI