NOVI GLAS

Evo šta je u Srpskoj najviše poskupjelo unazad godinu dana

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu ove godine, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su bile više za 0,3 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku bile više za 9 odsto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u deset, a niže cijene u dva odjeljka, podaci su Zavoda za statistiku Srpske.

– Najveći godišnji rast cijena u aprilu 2023, zabilježen je u odjeljku Stanovanje – 20,2 odsto, usljed rasta cijena u električne energije i drugih energenata od 24,4 odsto, održavanja i popravka stambene jedinice od 11,7 i snabdjevanja vodom i drugim komunalnim uslugama od 8,7 odsto. Slijedi rast cijena u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića od 13,8 odsto, zbog poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda od 28,1 i ribe od 24,8 odsto, potom u odjeljku Ostali proizvodi i usluge – 12,6%, zbog poskupljenja proizvoda za ličnu higijenu od 17,2 odsto – saopšteno je iz ovog zavoda.

U odjeljku Namještaj i pokućstvo cijene su porasle za 10,5 odsto, zbog poskupljenja tepiha i drugih podnih obloga od 13,4 odsto i proizvoda za čišćenje i održavanje kuće od 13,3 odsto. U odjeljku Rekreacija i kultura cijene su porasle za 6,9 odsto, zbog poskupljenja proizvoda za kućne ljubimce od 19,4, dok su u odjeljku Alkoholna pića i duvan porasle za 6,5 odsto, usljed poskupljenja piva od 10,2 odsto.

Rast od 6,2 odsto zabilježen je u odjeljku Restorani i hoteli, zbog viših cijena usluga u restoranima i kafićima od 7 odsto, dok je povećanje od 2,1 odsto zabilježeno u odjeljku Zdravstvo, usljed poskupljenja terapeutskog pribora i opreme od 4,8 i stomatoloških usluga od 4,2 odsto. Više cijene od 1,3% zabilježene su u odjeljku Komunikacije, usljed rasta cijena telekomunikacionih usluga od 1,4 odsto, dok je povećanje od 0,6 zabilježeno u odjeljku Obrazovanje, zbog viših cijena u grupi Predškolsko obrazovanje od 6,7 odsto.

Niže cijene na godišnjem nivou, u aprilu 2023. godine, zabilježene su u odjeljku Prevoz, od 4,4 odsto, usljed pojeftinjenja goriva i maziva za putničke automobile od 12,1 odsto i u odjeljku Odjeća i obuća, od 3,2, zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

 

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .