NOVI GLAS

Iskušenje Leonarda Dikaprija

Posle „Titanika” popularni glumac nastavio da niže uspehe. Njegov najnoviji film u subotu je premijerno prikazan, uz do sada najveće ovacije na Filmskom festivalu u Kanu.

Da nije bilo režisera Džejmsa Kamerona, Leonardo Dikaprio bi propustio jednu od svojih najvećih uloga – Džeka u kultnom „Titaniku”.

U intervjuu za „Pipl”, nedavno je slavni režiser otkrio da je morao da uloži dosta truda da nagovori Dikaprija da prihvati ulogu Džeka Dosona u „Titaniku”.

– Mislio je da je Džekov lik dosadan – rekao je Kameron. – Ne čudi me što su sve njegove sledeće uloge bile dobre. Nikada nisam sumnjao u talenat Leonarda Dikaprija.

Ovo ostvarenje Džejmsa Kamerona, sa Kejt Vinslet i Leonardom Dikaprijem u glavnim ulogama, bezbroj puta prikazano je na velikom i malom ekranu.

„Titanik” je bio prvi film čija zarada je prešla milijardu dolara. Sve do izlaska Kameronovog „Avatara” iz 2010. godine, film je držao rekord sa najvećom zaradom. U znaku obeležavanja stogodišnjice od potonuća broda 2012. godine, objavljena je 3D verzija filma, koja mu je donela dodatnih 343,6 miliona dolara zarade. Ovim je ukupna zarada filma dostigla 2,254 milijardi dolara, što ga je tada svrstalo na drugo mestu ostvarenja koja su zaradila više od dve milijarde dolara.

Pored toga, „Titanik” je osvojio više od 111 nagrada, uključujući za najbolji film, najbolju originalnu pesmu (izvodi je Selin Dion) i najbolju režiju za Kamerona na 70. dodeli Oskara. Iako Dikaprio nije dobio Oskara za ulogu Džeka Dosona, bio je nominovan za nagradu Zlatni globus.

Posle „Titanika”, jednog od najromantičnijeg filmova svetske kinematografije, Dikaprio je nastavio da niže samo uspehe. Igrao je u filmovima „Bande Njujorka”, „Avijatičar”, „Krvavi dijamanti”, „Vuk sa Vol strita”, „Povratnik”, „Bilo jednom u Holivudu”… Sreća mu se osmehnula 2016. kada osvaja Oskara za najboljeg glumca za ulogu Hjua Glasa u „Povratniku”, nakon četiri prethodne nominacije.

Najnoviji film Dikaprija je „Ubice cvetnog meseca”, u režiji slavnog Martina Skorsezea. U subotu je film premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu, uz najveće ovacije. Ova drama (u trajanju od 3 sata i 26 minuta) o mračnom, neistraženom poglavlju američke istorije, oduševila je kansku publiku. Radnja je smeštena u Oklahomu dvadesetih godina prošlog veka i govori o porodici američkih starosedelaca iz plemena Osage, koji su svojevremeno bili najbogatiji narod na svetu zahvaljujući nafti koja je pronađena na njihovoj teritoriji. Skorseze je sa Dikapriom producirao film i nadaju se da će im i ovaj projekat doneti veliki uspeh.

 

 

 

(politika.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI