NOVI GLAS

NoviGlas anketa – Šta Bijeljinci misle o vraćanju školskih uniformi?

Rasprave u javnosti da li đaci treba da nose školske uniforme traju već duže vrijeme. Dok jedni smatraju da bi ovakav kodeks oblačenja imao mnoge prednosti, drugi su stava da nekadašnji simbol prepoznatljivosti školaraca treba da ostane u prošlosti. Šta kažu građani Bijeljine?

U anketi koju je sproveo NoviGlas, a koja je obuhvatila više od 200 građana, većina Bijeljinaca izjasnila se da je za ponovno vraćanje uniformi u škole.

87% građana Bijeljine smatra da bi uniforme ponovo trebale da postanu dio školske opreme, dok je 13% Semberaca protiv vraćanja ove nekadašnje prakse u škole.

“Smatram da su prošla su vremena uniformi i da su se ljudi toliko promijenili da nam čak ni uniforme ne mogu pomoći. Ako ne bude oblačenje, biće nešto drugo”, smatra Milan T. čiji sin pohađa četvrti razred osnovne škole.

“Bavimo se marginalnim stvarima. Roditelji treba da prestanu da forsiraju svoju djecu i da se posvete njihovom vaspitanju. Od koga su djeca naučila šta su original patike i da je to važno, ako ne od roditelja. To dolazi iz porodice, iz glava roditelja, a ne spolja. Dijete samo priča što je čulo”, jasna je penzionerka Vera A.

S druge strane, većina građana koja je za vraćanje uniformi na to gleda nostalgično.

“Ja sam za! U moje vrijeme nosile su se kecelje i mantili i svi smo bili jednaki. Danas se djeca u osnovnoj školi porede i gledaju ko ima original jaknu što je besmisleno”, kaže penzioner Rajko V.

“Mislim da treba vratiti uniforme. Korak po korak – Možda neće biti odmah promjene, ali da počnemo od sitnih stvari, mislim da bi se već za godinu dana vidjela razlika u ponašanju djece”, smatra majka Dragana T.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI