NOVI GLAS

Glas prošlosti – Zavjera Paci: Kako je izgledalo otimanje vlasti od porodice Mediči?

Godine 1478, Firenca je bila središte zavere koja je vođena protiv porodice Mediči.

Nedelja je 26. april 1478. godine. U katedrali Santa Marija del Fijore u Firenci služi se vaskršnja misa, zbog čega se unutar njenih zidova mogu naći svi viđeniji patriciji grada, plemići i kardinali, kao i najuglednije dame. Neki od njih su ovde došli sa skrivenom namerom: da ubiju Lorenca Veličanstvenog i njegovog mlađeg brata Đulijana de Medičija, u tom trenutku dva najistaknutija predstvnika porodice koja već pola veka vlada Firentinskom Republikom.

Dok je sveštenik podizao osvećenu hostiju, zaverenik Bernandno Bandini Barončeli se zaleteo ka svojoj prvoj meti i zario mač u Đulijanove grudi. Za nekoliko sekundi je pao na zemlju mrtav, a Barončeli se već ustremio na svoju sledeću žrtvu, Frančeska Norija. I on je pao mrtav. Odluka da napadne bliskog člana porodice Medičijevih, spasila je Lorenca. On je uspeo da se sakrije u sakristiju katedrale, iako – povređen.

Neuspela pobuna

Narednih nekoliko sati Firenca se nalazila u stanju opšteg rasula i nemira izazvanih događajima u katedrali, ali i onima koji su usledili nakon. Pošto je Frančesko Paci zajedno sa Barončelijem izvršio ubistvo Đulijana i Norija, i pokušaj ubistva na Lorenca, Jakopo Paci je poveo desetine pristalica ka palati gradske vlade, uvereni da podrška uskoro stiže. Ali, njihov napad je sprečen.

Javnost prestravljena mišlju da će grupe plaćenika ući u grad, ali i ohrabreni vešću da je Lorenco živ, a nekolicina zaverenika već uhvaćena – staje na stranu porodice Mediči. Gomila je izašla na ulicu i uzvikivala “Palle! Palle!” ili u prevodu na srpski jezik “Pravda! Pravda!”.

Pobuna je propala, a u istragama koje su usledile, porodica Paci je identifikovana kao odgovorna. Stoga je čitav događaj dobio ime “Zavera Paci”, a ispostaviće se da je ona predstavljala tačku preokreta, nakon koje je koncept firentinske republike napušten i usvojen kocept tiranije – politički oblik koji je nametnut u Italiji u poslednjoj trećini 15. veka.

 

 

 

(nationalgeographic.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI