NOVI GLAS

Sveti prorok Jeremija obilježen na Majevici (FOTO)

U Rožnju na Majevici obilježena je slava manastira – Sveti prorok Jeremija uz prisustvo velikog broja vjernika.

Liturgiju je služio protojerej-stavrofor Neđo Zarić, paroh tobutski uz sasluženje šest sveštenika iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Izvršen je trokratni ophod oko hrama, služeni su parastosi stradalim mještanima u Drugom svjetskom ratu i poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Slavski kolač je slomljen sa kumovima slave Dušanom Šarčevićem, Tadijom Mrvićem i LJubomirom Kitanovićem, sva trojica sa Ozrena.

Obilježavanju slave su prisustvovali načelnik opštine Lopare Rado Savić, delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković, predstavnici Opštinske boračke organizacije Lopare i drugi gosti.

„Krsna slava manastira je okupila mnogo naroda, oko 500 do 600 duša, uprkos lošem vremenu. Izabran je i kum za narednu godinu u liku malog dječaka Uroša Kitanovića”, rekao je nadležni sveštenik manastira i paroh pribojski Zoran Ilić.

Načelnik opštine Lopare je izrazio zadovoljstvo okupljanjem velikog broja Majevičana na manastirskoj slavi u Rožnju.

“Da bi sve ovo bilo kako treba moramo uraditi i put do manastira. U dogovoru sa našim sveštenicima sam predložio da se za naredne vaskršnje poklade organizuje u Loparama, od strane lokalne zajednice, donatorska večera za prikupljanje sredstava za izgradnju puta do manastira”, naveo je Savić.

 

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI