NOVI GLAS

Bijeljincima najatraktivnija Italija – Nema krize za osmomartovska putovanja

 Praznik žena i ove godine brojne dame iz Republike Srpske provešće kilometrima daleko od kuće uživajući u čarima evropskih metropola, a sudeći prema rasprodatim aranžmanima pripadnicama nježnijeg pola planove ne mrsi ni kriza izazvana globalnom inflacijom.

Iako je zima u jeku pa je odmor na planini trenutno najaktuelniji, strastveni ljubitelji putovanja uveliko tragaju za novim destinacijama, jer prve dane proljeća žele iskoristiti za predah od obaveza. Idealno vrijeme za to je početak marta, jer se poklapa i sa Međunarodnim praznikom žena koji se posljednjih godina sve rjeđe tradicionalno obilježava. Kolektivna slavlja uz muziku i večeru, te poklone poput skupih parfema, satova i cvijeća dame mahom zamjenjuju za dvodnevna putovanja u omiljene gradove što potvrđuju i rasprodati aranžmani koje žene najčešće plaćaju iz svog džepa.
 U turističkim agencijama kažu da pripadnice ljepšeg pola mahom rezervišu mjesta u autobusu koji će ih odvesti do Venecije, Verone, Budimpešte, Milana, Pariza ili susjednih Opatije i Zlatibora.Agent prodaje u bijeljinskoj agenciji “Hepi travel” Jelena Josipović kaže za “Glas” da je interesovanje ove godine, bez obzira na inflaciju, ogromno jer su se građani uželjeli putovanja za koje su bili uskraćeni tokom pandemije virusa korona.
– Ponuda aranžmana je baš raznovrsna. Ko ne može stići da se organizuje baš oko 8. marta, imamo aranžmane i tokom februara i aprila, a nudimo i prevoz autobusom i avionom. Italija je nekako najatraktivnija, odnosno, njeni gradovi Verona i Venecija, te oblast Toskane. Mnogo je zainteresovanih i za Istanbul koji je već godinama zanimljivim našim putnicima, kao i Budimpešta – rekla je Josipovićeva i dodala da vikend putovanja u Veneciju koštaju 189 KM, a Budimpeštu 169 KM.Ovih dana pune ruke posla imaju i u turističkoj agenciji “Istra travel” iz Doboja čiji agent prodaje Aleksandra Milačak navodi da su za osmomartovska putovanja najviše zainteresovane žene koje za saputnice biraju majke, kume, sestre i drugarice, pa su tako muškarci rijetki putnici.

– Interesovanje je ove godine dosta veće i mi smo zadovoljni prodajom jer smo pojedine aranžmane već rasprodali. Dame mahom same sebi plaćaju odlazak na put, ali ima i poklon bonova koje kupuju muškarci kako bi iznenadili svoje partnerke. U ponudi imamo i San Remo, cijena aranžmana za tri dana je 330 KM i gotovo je rasprodat. Zlatibor je standardno popularan, jedno noćenje sa prevozom košta 90 maraka, a ne manjka zainteresovanih ni za Prag čiji obilazak košta 249 KM – rekla je Milačak. 

U turističkoj agenciji “Unis turs” kažu da je ove godine veće i interesovanje i ponuda, a Berlin, Pariz i Istanbul izdvajaju se kao najtraženije destinacije za proljećni odmor.

–  Ako je suditi po interesovanju ovog proljeća, putovaće brojni. Tokom marta najviše dame i zaljubljeni parovi, a u vrijeme proljećnog raspusta kompletne porodice – rekla je Vanja Savić iz “Unis tursa”.

Direktor turističke agencije “Kompas turs” Mladen Račić kaže da se najveća navala očekujem krajem februara i početkom marta.

–  Ljudi najčešće biraju kraća, vikend putovanja i destinacije iz bliže okoline poput Budimpešte, Bleda, Milana. Takođe, Zlatibor je veoma aktuelan zbog dobrog provoda i hrane, kao i naša Jahorina – rekao je Račić.

Let za Tunis

Mladen Račić kaže da se građani uveliko raspituju i za ljetne aranžmane, istakavši da bi ove godine Tunis mogao biti hit destinacija jer se po prvi put uvodi avionski let iz Banjaluke.

– Pored Grčke, Egipta i Turske od ove godine u okviru ljetovanja imaćemo direktan avio-prevoz prema Tunisu, pa vjerujem da će ta nova destinacija biti najprivlačnija građanima. Cijene još nismo formirali – kazao je on.

 

 

 

(glassrpske)

POSTANIMO PRIJATELJI