NOVI GLAS

“Putin obećao da neće ubiti Zelenskog”

Bivši izraelski premijer Naftali Bent, koji je nakratko bio posrednik na početku rata Rusije i Ukrajine, izjavio je da je dobio obećanje od ruskog predsjednika Vladimira Putina da neće ubiti svog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog.

Benet se neočekivano našao u ulozi posrednika u prvim sedmicama rata i postao je jedan od malobrojnih zapadnih lidera koji su se sastali sa Putinom tokom rata, kada je u martu prošle godine kratko boravio u Moskvi.

Iako Benet nije postigao prekid krvoprolića, on u novom intervjuu otkriva detalje iz diplomatije koja je vođena dalje od očiju javnosti u prvim danima rata, prenio je AP.

“Pitao sam, šta će biti? Da li planirate da ubijete Zelenskog? On je odgovorio: `Neću ubiti Zelenskog.` Onda sam mu rekao: `Moram biti siguran da mi dajete riječ da nećete ubiti Zelenskog.` On je rekao: `Neću ubiti Zelenskog”, ispričao je bivši izraelski premijer, prenosi Srna.

Benet je rekao da je potom nazvao telefonom Zelenskog i obavijestio ga o Putinovom obećanju.

“Slušaj, dolazim sa sastanka – neće te ubiti. Pitao je: `Da li si siguran?’ Rekao sam: ‘100 odsto – neće te ubiti'”, rekao je Benet.

On je dodao da je tokom posredovanja Putin odustao od zalaganja da se Ukrajina razoruža, a Zelenski je obećao da njegova zemlja neće ući u NATO.

Benet je bio premijer Izraela samo šest mjeseci, a našao se neočekivano u posrediočkoj ulozi zbog dobrih veza Izraela sa Kremljom.

Njegovi mirovni napori nisu dali rezultat, a vlada mu se raspala prošlog ljeta zbog unutrašnjih neslaganja. Benet se nakon toga povukao iz politike i sada je običan građanin.

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI