NOVI GLAS

Glas budućnosti – Na korak do Terminatora: Naučnici napravili robote koji mogu da mijenjaju oblik

Naučnici nastavljaju da prave intrigantna otkrića koja bi mogla da preoblikuju naše živote.

Ovaj put, grupa naučnika uspela je da napravi tečni metal koji mijenja oblik i može da prelazi iz čvrstog u tečno stanje piše bgr.com.

Naučnici su objavili rad o novoj tečnosti koja menja oblik u časopisu Matter. U njemu govore o tome kako su stvorili metal i rigoroznim testovima koje su sproveli.

Uglavnom, oni su stvorili tečnost u obliku malih robota, koji su zatim mogli da prebacuju između čvrstog i tečnog stanja i da ih “najteraju” da skaču, penju se i čak iscure iz kaveza na slobodu.

Naučnici su koristili magnetna polja da kontrolišu oblik i kretanje robota.

Ključno je, objasnili su u radu, upotreba magnetoaktivne faze prelazne materije (MPTM). Da bi to stvorili, istraživači su koristili metalni galijum sa sićušnim magnetnim česticama, a zatim postavili robote od tečnog metala koji menjaju oblik u magnetna polja koja su mogli da kontrolišu.

Benefit od tehnologije koja može da se menja između dva stanja je taj što ne poseduje slabosti koje imaju roboti u samo jednom stanju.

Sposobnost kretanja između oba stanja pomoću magnetnog polja omogućava robotima napravljenim od tečnog metala da zauzmu značajnu ulogu u automobilskoj industriji, prenosi Telegraf.

 

 

 

 

(srpskainf0)

POSTANIMO PRIJATELJI