NOVI GLAS

Dodik : “Evropskoj uniji smeta neki mali Dodik, gutali smo i ono što nismo htjeli”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je prava politika danas ostati neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu, ne uvoditi sankcije Rusiji i ne svrstavati se zajedno sa Zapadom protiv bilo koga.

Dodik je pojasnio da Srpska posmatra sukob u Ukrajini na način da ratuju dva naroda bliska Srbima, navodeći da je podvala Zapada koncepcija da “ko bude vladao Evroazijom – vladaće svijetom” i želja da svi budu u jednom procesu opšteg napada na Rusiju.

“Kao predsjednik moram da razmišljam na drugačiji način. Taj sukob će jednom biti istorijska sekvenca. Ono što je dominantno u našim odnosima je to da nismo imali nijedan problem sa Rusima. Rusija kao globalna sila ostaje strukturisana u okviru UN, ostaje članica Savjeta bezbjednosti i ako kažem: ‘idemo da uvedemo sankcije Rusiji’ tada bismo došli u poziciju trajnog gubitka prijatelja”, naglasio je Dodik.

On je istakao da Evropa u ovom trenutku nije odmjerila svoje mjesto i ulogu i da je ona najveći stradalnik svega što se dešava na globalnom nivou, jer dobija skupe energente, gubi radna mjesta i ne može da se nosi “sa velikim igračima”.

Govoreći o tome da li će mu zahtjevi evroparlamentaraca da mu članice EU uvedu sankcije umanjiti pregovaračke pozicije, Dodik je sinoć za RTRS rekao da u BiH neće biti donesen nijedan zakon, niti propis koji odudara od Ustava BiH i interesa Srpske.

“Tu sada neki mali Milorad Dodik smeta, jer on neće da uvede sankcije Rusiji”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Evropa je definitivno u jadnom stanju, izgubila je snagu, nema lidere, nema koncepcije, a ima poriv da se bori protiv nečega, što je neka nova imaginacija, jer nije odmjerila prave ciljeve.

Dodik je ocijenio da je Rusija griješila dajući 40 godina Evropi jeftino energente na bazi kojih se ona uspješno razvila. On je rekao da će se tek vidjeti da li će EU opstati kao politička organizacija. Upitao se šta se to dobija od Zapada i ujedno odgovorio da se od njih dobija još više razgoropađenih, nekorektnih trećepozivaca i diplomata koji će doći da razgrađuju Republiku Srpsku i da prave unitarnu BiH.

Smatra da davanje BiH kandidatskog statusa za članstvo u EU bez kriterijuma predstavlja urušavanje tih kriterijuma, te podsjeća kako se 15 godina “patilo” sa time da se ispuni ovaj ili onaj kriterijum.

“Gutali smo i ono što nismo htjeli, a morali smo. I na kraju dođe njihova volja i kažu: ‘dali smo vam kandidatski status, ali to ništa ne mijenja’. Pa što ste onda dali taj status? Ko se ovdje igra – mi ili vi?”, upitao je Dodik.

On kaže da Zapad danas ne živi bolje bez obzira na to šta govore.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima energetsku stabilnost, ima dovoljno električne energije i u perspektivi neće biti ugrožena po tim pitanjima, navodeći da nema nestašice nafte u Srpskoj, niti ekonomskih, političkih izazova koji bi je ugrozili.

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI