NOVI GLAS

Ruža je postala “kripto-kraljica” – Uzela milijarde i nestala!

Ruža Ignatova /42/, Bugarkinja sa njemačkim državljanstvom, stvorila je piramidalnu šemu koja je prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara i – nestala.

Danas je Ruža među deset najtraženijih osoba na svijetu koje traži američki Ef-Bi-Aj /FBI/, uz vođe bandi i ubice. Ona je jedina žena koja se trenutno nalazi na tom popisu.

Od 529 bjegunaca, koliko ih se našlo na popisu FBI od 1950. godine, ona je jedna od samo 11 žena.

Sve je počelo 2016. godine, kada je kriptovaluta bila popularna i kada su ulagači mogli da zarade velike novce.

Ignatova je sebe nazivala “kripto-kraljicom”, a svoju firmu “Vankoin” /VanKoin/ i istoimenu “novu valutu” reklamirala je kao unosnog suparnika “bitkoinu” na rastućem tržištu kriptovaluta.

“Pogledajte – liči na djevojku, ali je vatra. Tako svijetla ona može da vam spali oči, pa bolje gledajte na drugu stranu”, tako je najavljivana Ignatova dok je ozarena zahvaljivala razdraganoj publici u londonskoj “Vembli” areni u danima slave.

Ruža je govorila da “za dvije godine niko više neće govoriti o `bitkoinu`”, dok su investitori pljeskali i zviždali joj sa divljenjem bog njenog izgleda.

Šesnaest mjeseci kasnije, Ignatova se ukrcala na avion u Sofiji u Bugarskoj i nestala. Od tada je niko nije vidio. A potraga non-stop traje – navodi Si-En-En.

Stručnjaci navode da je Ignatova sa svojom firmom prevarila ulagače za više od četiri milijarde dolara.

Ignatova je uvjeravala ulagače u SAD i širom svijeta da ulože gomilu novca u njenu firmu.

Američki tužioci opisuju kompaniju Ignatove kao jednu od najvećih međunarodnih prevara ikada počinjenih.

Ignatova i njeni partneri prevarili su žrtve za milijarde dolara tvrdeći da će “Vankoin” biti “ubica bitkoina'”. Ali, “Vankoini” su bili – potpuno bezvrijedni.

“Laži su bile smišljene sa jednim ciljem – natjerati obične ljude širom svijeta da im predaju svoj teško zarađeni novac”, ističe Demjan Vilijams, glavni tužilac NJujorka.

Otkako je Ignatova “nestala” 2017. godine, njeno lice nalazi se na veb stranici FBI, kao i u glavnim novinskim kućama širom svijeta. Ona je jedna od najtraženijih bjegunaca i u Evropi.

Na dnu njene potjernice piše:

“Vjeruje se da Ignatova putuje sa naoružanim čuvarima i/ili saradnicima. Ignatova je, možda, imala plastičnu operaciju ili je na neki drugi način promijenila svoj izgled”.

Tek nakon što je Ignatova pokupila milijarde, na površinu su isplivale njene “poslovne metode” i savjeti drugima kako da se i sami obogate.

Ignatova i njen saradnik i saosnivač firme Karl Sebastian Grinvud u mejlovima nisu krili šta zapravo žele.

Svoj “Vankoin”, firmu i istoimenu “novu valutu”, nazivali su “bezveznim novčićem”.

Dokumenti pokazuju da je Grinvud njihove investitore opisao kao “idiote” i “ludake”.

U cijelom “poslu” učestvovao je i Ružin brat Konstantin Ignatov, koji je i preuzeo vođenje “Vankoina” nakon što je njegova sestra nestala.

Sama Ignatova pisala je svojevremeno Grinvudu šta treba da bude “izlazna strategija” iz “posla”.

“Ako firma propadne, treba uzeti novac, pobjeći i okriviti nekoga drugoga za sve” – saopštila je ona Grinvudu.

Ruža Ignatova je njemačka državljanka, ali je rođena u Bugarskoj. Otac joj je bio inženjer, a majka učiteljica.

Kad je bila djevojčica, njena porodica se preselila u NJemačku, gdje je Ignatova briljirala kao učenica, a slobodno vrijeme provodila učeći i igrajući šah. Prijatelji iz razreda opisali su je kao pametnu, ambicioznu i povučenu.

Ignatova je dobila stipendiju za Univerzitetu u Konstanci u NJemačkoj. Tvrdila je da ne želi djecu, “jer bi joj stala na put u sticanju bogatstva”.

Očajnički je željela biti bogata, do ranih jutarnjih sati je gutala knjige o tome kako zaraditi novac, svjedočili su njeni poznanici.

Klijenti su joj vjerovali i povezivali je sa njenim usponom od skromnih početaka i gorljive želje da bude bogata.

Ružino znanje jezika, uključujući ruski, njemački, engleski i bugarski, također je pomoglo.

Izgled je bio jako bitan Ignatovoj koja je često dolazila na prijeme u večernjim haljinama sa jarko crvenim karminom te sa dijamantskim naušnicama.

Ruža Ignatova govorila je svima da želi postati milioner do 30. godine – ali se ispostavilo da je pogriješila.

Nije postala milioner već milijarder, ali je osigurala i visoku poziciju na listama najtraženijih kriminalaca u svijetu.

 

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .