NOVI GLAS

Policija BIjeljina – Prošle godine zaplijenjen 81 kilogram droge

Na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina ostvareni su dobri rezultati u suzbijanju neovlaštene proizvodnje i prometa droge sa pljenidbom 81 kilograma droge u prošloj godini, izjavio je danas načelnik ove uprave Stjepan Terzić.

“U operativnim akcijama uhapšeno je više lica među kojima su i pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, a u 176 otkrivenih slučajeva zloupotrebe droge je 48 krivičnih djela i 128 prekršaja”, rekao je Terzić na današnjoj konferenciji za novinare.

On je istakao dobre rezultate i u otkrivanju privrednog kriminaliteta, gdje je u 75 krivičnih djela pričinjena materijalna šteta veća od 11 miliona KM.

“U prošloj godini otkriveno je ukupno 849 krivičnih djela i tužilaštvima prijavljeno 766 lica, među kojima je 25 maloljetnika i 166 povratnika u izvršenju krivičnih djela, a koeficijent rasvijetljenosti je veći od 86 odsto”, naveo je Terzić.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini su na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina evidentirana 254 migranta koji su ilegalno ušli u BiH i oni su predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima, terenske kancelarije u Bijeljini i Doboju.

Načelnik sektora policije Igor Kapikul rekao je da je broj ilegalnih migranata manji za 26 odsto u odnosu na 2021. godinu, da nijedno od otkrivenih lica nije imalo dokumentaciju za identifikaciju, a među njima su bile 44 žene.

Kapikul je naveo da je u prošloj godini evidentiran jedan slučaj izvršenja krivičnog djela krijumčarenja lica.

Prema njegovim riječima, stanje javnog reda i mira je zadovoljavajuće s obzirom da je zabilježen procentualni pad u skoro svim statističkim pokazateljima, evidentirano je 445 slučajeva narušavanja javog reda i mira ili 14 odsto manje u odnosu na godinu ranije, a među izvršiocima je 497 muškaraca i 72 žene.

Načelnik sektora kriminalističke policije Srđan Gajić rekao je da je broj krivičnih djela protiv života i tijela manji u prošloj godini u odnosu na godinu ranije i evidentirano je 77 takvih djela, od čega 15 teških tjelesnih povreda i 59 tjelesnih povreda.

“Evidentirali smo i osam krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, od kojih je pet slučajeva obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina”, rekao je Gajić.

U saobraćajnim nesrećama na području bijeljinske Policijske uprave lani je poginulo 12 lica, u Bijeljini sedam, četiri u Ugljeviku i jedno u Šamcu.

“Najrizičniji je magistralni put Bijeljina-Ugljevik gdje su se dogodile tri saobraćajne nesreće sa poginulim licima i dvije sa težim tjelesnim povredama”, rekao je novinarima inspektor iz sektora za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević.

Dogodilo se ukupno 1.214 saobraćajnih nezgoda, 76 lica je teže i 300 lakše povrijeđeno.

Prema riječima Kneževića, lani su evidentirana 29.824 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

 

 

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI