NOVI GLAS

Naručili banane, dobili kokain – U BiH zalutalo 52 kilograma droge iz Južne Amerike

Droga je stigla iz Južne Amerike, zatim je preko Riječke luke ušla u Hrvatsku, a potom kamionom u BiH i Sarajevo. No, ova droga nije bila namijenjena tržištu BiH, kao ni, kako saznajemo, u subotu zaplijenjena 52 kilograma, na kojima je oznaka “D&G Prince”.

Pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, s pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prije dva dana u Sarajevu su pronašli i oduzeli 52 kilograma kokaina.

Vlasnik firme

Radi se o operativnoj akciji “Kruna”, a kokain je pronađen u kutijama s bananama koje su se nalazile u jednom skladištu u Sarajevu.

Akcijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH, a zapljena je obavljena prema usmenoj naredbi Državnog suda.

Ovo je rekordna zapljena kokaina u Sarajevu. Prošle godine zaplijenjena su 73 kilograma kokaina u Doboju.

No, ova droga nije bila namijenjena tržištu BiH, kao ni, kako saznajemo, u subotu zaplijenjena 52 kilograma, na kojima je oznaka “D&G Prince”.

Prema informacijama “Avaza”, radnici firme koja je uvezla banane prijavili su UIOBiH da su u kutijama s bananama pronašli pakete sa sadržajem koji asocira na drogu.

Vlasnik firme odmah je pozvao SIPA-u i sve prijavio, tako da je uloga OSA-e u ovoj priči više nego skromna.

Preko Hrvatske

Droga je stigla iz Južne Amerike, zatim je preko Riječke luke ušla u Hrvatsku, a potom kamionom u BiH i Sarajevo.

Kako niko nije uhapšen, vjeruje se da je ova pošiljka zalutala u BiH Za sada sve vodi ka tome da droga nije namijenjena za tržište BiH.

Iz saopštenja SIPA-e vidljivo je da su postupali prema prijavi.

– Na osnovu prijave, a u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u sklopu operativne akcije “Kruna”, na području Kantona Sarajevo pripadnici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli 52 kilograma praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain – naveli su iz SIPA-e.

 

 

 

(Avaz)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .