NOVI GLAS

Iako su joj govorili da zbog bolesti neće moći postati majka, Nikolina je rodila 4 djece i to duple blizance (FOTO/VIDEO)

Uprkos činjenici da joj je dijagnostifikovan lupus i da su gotovo nikakve šanse da ostane u drugom stanju, Nikolina Danojlić iz Pala rodila je četvoro djece i to duple blizance, dvije djevojčice i dva dječaka.

Nikolini je prije više od deset godina otkriven Lupus. Riječ je o sistemskom oboljenju koje stvara antitijela u organizmu i umjesto da se organizam bori u odbrani protiv bolesti, on radi suprotno i napada organe.

Bolest je neizliječiva i može zahvatiti kožu, bubrege, zglobove, pluća i serozne membrane. Prvi simptomi lupusa kod Nikoline javili su se potpuno neočekivano i to kada je bila na vrhuncu sportske karijere.

– Trenirala sam odbojku u Crvenoj Zvezdi u Beogradu. Sa 16 godina godina otkrivena mi je trombocitopenija, bolest kod koje broj trombocita varira. Imala sam hematome po čitavom tijelu, sa tom krvnom slikom moji roditelji su me vratili kući – navodi Nikolina.

Tokom čitave srednje škole Nikolini su rađeni testovi, a tek na prvoj godini fakulteta otkriven joj je lupus.

– To oboljenje je kod mene izraženo tako što sam imala vodu u plućima, zahvaćeno je bilo i srce, obilna krvarenja gdje sam imala menstrualne cikluse svako petnaest dana, stalno mi se spavalo i osjećala sam zamor – pojašnjava ona.

Uprkos prognozama ljekara da neće moći imate potomstvo, Nikolina je uspjela da se ostvari kao majka. Iza sebe ima duple blizance Davida, Konstatina, te Helenu i Nađu koji su začeti prirodnim putem. Iako su obadvije trudnoće vođene kao visokorizične, Nikolina kaže da je trudnoća prošla u najboljem redu.

– Žena sa lupusom može da ima djecu, samo kada je lupus u fazi remisije, kada je lupus aktivan onda on ubija plod, pojašnjava Nikolina iz svog ličnog iskustva, te na osnovu onoga što je čula od ljekara. Ističe da joj je u trudnoći osim ginekologa bio potreban kardiolog, pulmolog, hematolog i reumatolog.

Kada sam saznala za prvu i drugu trudnoću sreću nisam mogla opisati, ali kroz svoja djela i sebe pokazujem koliko sam zadovoljna i srećna.

Za razliku od mama koje se žale da im je majčinstvo naporno, Nikolina kaže da joj je svaki dan poklon i dar od Boga.

Biti majka duplim blizancima Nikolina kaže da je turbulentno, ali se uz veliku ljubav i suprugovu podršku sve stigne.

Iako je lupus relativno nepoznata bolest, u posljednjem periodu sve je više onih koji boluju od ovog oboljenja.

Kako bi pomogla osobama koje su u istoj situaciji kao ona, ova hrabra majka počela je svoja iskustva da dijeli na društvenim mrežama odnosno Instagramu i Jutjubu.

Poručuje da je u životu najbitinije biti pozitivan te na pravi način iskoristiti sve ono što život nosi sa sobom.

Ova mlada majka apsolvent je na Filozofskom fakultetu u Palama na Katedri za srpski jezik i književnost, a trenutno je, kao i njen suprug, bez stalnog zaposnenja.

Iako bi ova priča trebalo da bude pozitivan primjer u moru vijesti o negativnom prirodnom priraštaju, postavlja se pitanje koliko nadležne institucije prepoznaju njihovu važnost.

Danojlići još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje, a to bez stalnog zaposlenja i sa trenutnim primanjima ne mogu ni da ostvare. Iako su se obraćali rukovodstvu opštine Pale za eventualnu pomoć oko rješavanja stambenog pitanja odgovor nisu dobili, piše BN TV.

 

 

 

(srpskainfo/rtvbn)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .