NOVI GLAS

Herojski podvizi policajaca Srpske – Spašavaju samoubice, vraćaju mrtve među žive (FOTO)

Sprečavanje samoubistava, pomaganje unesrećenima i povrijeđenima, a prije svega rizikovanje sopstvenog života – bili su svakodnenica čuvara reda u Srpskoj u protekloj godini.

Godina iza nas bila je burna za policajce – pored redovnih zadataka, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazali su više nego ikada, da su hrabrost, odvažnost, ali i spretnost i ljudskost, uslovi bavljenja ovim odgovornim poslom.

Iz MUP-a Srpske su za „Novosti“ naveli da su njihovi pripadnici imali pregršt akcija u kojima su osvetlali profesiju, i da zbog velikog broja takvih situacija, ne uspjevaju da vode prezicnu evidenciju ukupnog broja podviga. Ipak, naveli su nekoliko primjera koji zaslužuju svaku pohvalu i divljenje.

Jedan od njh je i pripadnik Policijske uprave Prijedor Predrag Macura, koji je početkom aprila spasio ženu od namjere da si oduzme život. Van radnog vremena, Macura je u prepodnevnim časovima na groblju Pašinac uočio ženu koja je ležala na grobu svog pokojnog sina.

– Pored nje je zatekao tri boce solne kiseline, od kojih je jedna bila otovorena i do pola ispijena. Žena je teško disala i davala slabe znakove života. On joj je odmah pružio prvu pomoć kako bi izbcila solnu kiselinu iz organizma, nakon čega je pozvao Hitnu pomoć i policiju – naveli su u MUP-u Srpske.

Policajci Milan Ivanić i Boško Radović iz Bijeljine takođe su pokazali da plava uniforma zaslužuje svaki respekt. Oni su od najstrašnije namjere odvratili ženu koja je držla nož pod vratom.

– U januaru ove godine A.B. (34) je ispred bijeljinske Službe hitne medicinske pomoći, držeći nož na vratu, prijetila da će se ubiti. U tome su je spriječili Ivanić i Radović koji su joj razgovorom odvratiti pažnju, a zatim je razoružali – naveli su u MUP-u RS.

Ivanić je prošle godine zajedno sa kolegom iz PU Bijeljina učinio još jedan podvig vredan naklona. On je sa Markom Luledžijom bukvalno „vratio čoveka iz mrtvih“.

– Policija u Bijeljini u januaru ove godine dobila je prijavu građanke da joj je nestao otac i da ne može da uđe u njegovu kuću. Policajci su provalili u kuću gde su pronašli beživotno tijeelo starca. Pružili su mu prvu pomoć, uradili su masažu srca nakon čega su mu povraćene vitalne funkcije – rekli su u MUP-u.

Hrabri policajci Srpske su spašavali i osobe iz Federacije BiH, zemalja regiona i državljanje drugih zemalja.

Pripadnici MUP-a Milanko Lazendić, Nemanja Jović, Vladan Nedinić, Dalibor Krečar, zajedno sa dva sugađanina iz Doboja, su u novembru spasili ženu iz Gračanice (FBiH) koja je želela da se ubije skokom sa mosta „Japanac“ u rijeku Bosnu. Oni su odmah po prijavi došli na lice mesta te ženu bezbjedno izvukli iz vode.

Ljudi u plavom svakodnevno stavljaju sopstvene živote na kocku da bi građani Srpske bili bezbedni. To pokazuje i primjer policajca Nemanje Perića iz Modriče, koji je zadobio višestruke povrede dok je pokušao da savlada provalnika. Sve se desilo u julu, u sitnim satima ispred jednog modričkog lokala.

– Perić je prilikom patrole uočio da je provaljeno u ugostiteljski objekat. Vidio je muškarca koji je bio sumnjiv, i koji se istog trena dao u bijeg, i pored naređenja da se zaustavi. Kada ga je sustigao osumnjičeni je konstantno pružao otpor prilikom čega je Perić zadobio povrede po cijelom tijelu. Tokom savlađivanja otpora policijski službenik je uhvatio rukom za oštricu noža kojeg je držao osumnjičeni prilikom čega je zadobio posjekotinu na dlanu – naveli su u MUP – u RS.

Nakon nekog vremena na lice mjesta stigli su i drugi policijski službenici koji su i uhapsili nasilnika. Utvrđeno je da se radi o Banjalučaninu za kojim je Policijska uprava Banjaluka raspisala tri potjernice

Žandarmi evakuisali stanare

Pripadnici Jedinice žandarmerije u Istočnom Sarajevu Žuža Nemanja, Vukadin Milošević i Simeun Vujadinović su u januaru prošle oduševili javnost u Srpskoj.

Oni su evakuisali stanare zgrade u Istočnom Novom Sarajevu koja je bila u plamenu.

– Službenici Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo i Policijske stanice Istočna Ilidža izvršili su evekuaciju svih stanara, među kojima nije bilo povrijeđenih. Iz požara je spaseno više porodica, starijih osoba i djece – naveli su u MUP-u RS.

Mladiću spasio život na izborima

O podvigu policajca Predraga Petrovića iz Zvornika, mediju su vjerno izvjestili.

Na dan Opštih izbora u BiH u osnovnoj školi on je je spasio život mladiću  D.R. (25), u Rakinom Brdu u Osmacima.

Mladiću je pozlilo na biračkom mjestu, gde je došao da glasa, a svi koji su se tu nalazili počeli da se udaljavaju, vjerovatno iz straha. Petrović, koji je bio na dužnosti, pokazao je prisebnost i mladiću izvadio iz usne duplje jezik kojim se gušio. Mladić je nakon svega zbrint u bolnici.

 

 

 

 

NoviGlas/Novosti.rs

POSTANIMO PRIJATELJI