NOVI GLAS

Danica je dobitnica NIN-ove nagrade – “Unutrašnje more” je hologram moje ličnosti

NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2022. godine na srpskom jeziku dobila je Danica Vukićević za “Unutrašnje more”, u izdanju Nojzaca, objavio je danas žiri.

“Ozbiljno pratim našu književnu produkciju i izbor mog romana ima veliku simboličku težinu, jer je napisan vrlo rizično”, istakla je Vukićević u obraćanju nakon proglašenja za dobitnicu NIN-ove nagrade na svečanosti u hotelu Moskva.

Vukićević je duhovito rekla da je zahvalna članovima žirija koji su glasali za njen roman “jer su pokazali koliko su pametni”, ali i ostalima “koji nisu glasali jer su ukazali na druge ljude”.

Govoreći o formatu kog je izabrala u “Unutrašnjem moru”, Vukićević je rekla da su u romanu “svi fragmenti povezani, imaju duboko jedinstvo i to je veoma složena priča”.

Iako je znaju kao pjesnikinju i piše već 30 godina, podsjetila je da je objavljivala i prozne priče.

“Sada će biti velika frka. Kad napišeš roman ljudi te ozbiljno shvataju. Važna stavka u pisanju ove knjige – nisam imala predumišljaja, prišla sam tekstu sa slobodom i ogromnom radošću. Ovu knjigu doživljavam kao čistu radost”, navela je dobitnica, prenosi Tanjug.

Vukićević je istakla da voli svoj roman “Unutrašnje more” koji predstavlja hologram njene ličnosti ali i ima svoj samostalni život.

Rodom Valjevka Vukićević je završila Filološki fakultet na odsjeku Opšte književnost i teorija književnosti, kao i Ženske studije u Beogradu.

Pored pjesama, piše prozu, eseje i književnu kritiku, a objavila je knjige poezije “Kao hotel na vetru“ (1992), “Kada sam čula glasove“ (1995), “Šamanka“ (2001), “Visoki fabrički dimnjaci“ (2012) i druge.

Nenezić je ocijenila da sve više pjesnika počinje da se oprobava u pisanju romana, što je na prvi pogled neobično, ali je Vukićević među rijetkima koja “uspeva da iskorači iz usko lirske prespektive i donese jednu širu romanesknu sliku sveta”.

“To je ulaznica u svet romana, a to je Danica uspela”, naglasila je Nenezić.

Svirčev je rekla da je glasala za Vukićević pošto “autorksi uspeva da kreira celovitu viziju sveta, romanesknu i inovativno, da sliku nudi preko fragmenta pokazujući transformativnu moć fragmenta”.

“Autorka uspeva da nam pokaže jezičkom i misaonom sugestivnošću da fragment može da bude kohezivna snaga teksta”, navela je Svirčev.

Povodom “Unutrašnjeg mora”, Đorđijević je navela među nekoliko paradigmatskih specifičnosti da debitanti mogu smjelo, snažno i zaokruženo da postanu najbolji u godini kao i da vrsna pjesnikinja može postati snažan romanopisac.

Prema njenim riječima, “Unutrašnje more” uspijeva da “kroz kontrast i negaciju romana kao književne forme istovremeno postaje roman”.

“U jednoj priči u ovom romanu kaže se da junakinja ne daje dušu u zamenu za kikiriki. ‘Unutrašnje more’ ne prodaje svoju dušu za kikiriki”, navela je Đorđijević.

Korunović je istakao da je “Unutrašnje more” “roman rizika radikalnog pisanja knjiga koje zahvata naše iskustvo od intimne ravni, interpersonalne, do društveno-političke stvarnosti, a dotiče se i metafizičkih tema”.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su i Goran Petrović i “Papir sa vodenim znakom”, Mirjana Drljević za “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” i Marijana Čanak sa “Klara, Klarisa”.

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI