NOVI GLAS

Odlazak Anjelija – Kraj poslednje velike fudbalske dinastije

Bilo je leto 1923. godine kada je fudbalski klub iz Torina dobio novog vlasnika. Edoardo Anjeli, suvlasnik „Fijata”, započeo je sto godina dugu tradiciju ovenčanu titulama, koja danas, pet generacija kasnije, preti da bude okončana.

Juče je saopštena odluka Fudbalskog saveza Italije da se Juventusu zbog finansijskih malverzacija prilikom transfera igrača oduzme 15 bodova, te je „stara dama“, sa trećeg, spala na deseto mesto na tabeli. No, kako navode italijanski mediji, ovo bi mogla biti samo prva u nizu kazni sa kojima bi se najtrofejniji fudbalski klub Italije mogao suočiti. Nekoliko bivših čelnika Juventusa je takođe suspendovano, a među njima je i predsednik Andrea Anjeli, koji je izgubio pravo na učešće u klubu na dve godine.

Nije ovo prvi skandal kluba koji je u dosadašnjoj istoriji osvojio čak 36 trofeja Serije A. Ne tako davno, pre 17 godina, Juventus je, zajedno sa još nekoliko velikih italijanskih timova bio umešan u čuveni „Kalčopoli” skandal. Tada je otkrivena mreža nameštanja utakmica koju su sprovodili čelnici Juventusa, Milana, Lacija, Fiorentine i Ređine uz pomoć sudija. Juventusu, tadašnjem šampionu, oduzete su dve titule. Takođe, klub je izbačen u Seriju B, što je rezultiralo odlaskom mnogih igrača iz kluba, kao što su Zlatan Ibrahimović, Lilijan Tiram i Fabio Kanavaro. Lojalni klubu su ostali Đanluiđi Bufon, Alesandro del Pjero, David Trezege, Pavel Nedved i drugi, te je klub izborio plasman u Seriju A u sezoni 2007/8.

No, potrebno je otići dalje od fudbala ukoliko želimo da steknemo pravu sliku o istoriji ovog kluba. Istoriji skrivenoj iza brojnih trofeja. Za vreme vladavine Fašističke partije i Musolinija, Đovani Anjeli je bio njen aktivni član i Dučeov senator sve do njegovog zbacivanja s vlasti 1943. godine. Njegov unuk Đani proglašen je kasnije za doživotnog senatora zbog bliskih veza sa posleratnim italijanskim premijerima. Đanijev naslednik Džon Elkan je, uz odobrenje italijanske vlade, premestio sedište „Fijata” i „Stelantisa“ u Holandiju gde plaća znatno manje poreze nego što bi to činio u Italiji. Novac, politika, moć i dinastija – Juventus su od preuzimanja vlasništva najmoćnije italijanske porodice pratile kontroverze.

Stogodišnjica vladavine Anjelijevih nije obeležena onako kako su Andrea i Elkan očekivali. Klub iz Torina nalazi se u najvećoj krizi još od „Kalčopolija”, i čini se da se dinastiji, nakon pet decenija dominacije, nazire kraj. Nesumnjivo, poznata porodica ostavila je dubok trag u istoriji italijanskog fudbala. Postavlja se pitanje, koliko će najtrofejniji italijanski klub biti moćan bez Anjelijevih da mu čuvaju leđa?

 

 

 

(politika.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI