NOVI GLAS

Skupština grada Bijeljina sutra usvaja rebalans budžeta

Skupština grada Bijeljina sutra će usvojiti rebalans budžeta za ovu godinu, uz manje korekcije putem amandmana u nivou 2,5 odsto u odnosu na ukupan budžet, dogovoreno je nakon konsultacija predstavnika klubova odbornika koji čine skupštinsku većinu.

Dogovoreno je i da nijedna stavka u budžetu neće biti umanjena ispod nivoa koji je odobren odlukom o budžetu grada Bijeljina za ovu godinu, a za najveći dio budžetskih stavki će biti odobreno povećanje, saopšteno je iz Skupštine grada.

Kroz navedene korekcije budžeta grada putem amandmana biće obezbijeđena jednokratna pomoć penzionerima sa najnižom samostalnom penzijom do 15 godina staža osiguranja.

“Smatramo da je ta pomoć u svjetlu stalnih poskupljenja i inflacije neophodna pred novogodišnje i božićne praznike, te da je najpotrebnija upravo ovoj kategoriji našeg stanovništva. Za ovu namjenu biće izdvojeno 300.000 KM”, navodi se u saopštenju.

Navedenim korekcijma budžeta biće obezbijeđena dodatna sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, čime će svi podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini biti isplaćeni u nivou od 100 odsto, a za ovu namjenu će, osim ranijih povećanja i planiranih sredstava, biti izdvojeno dodatnih 300.000 KM.

“Isto tako, biće obezbijeđena i snažna podrška preduzećima i ustanovama koje su od interesa za naš grad. Biće i obezbijeđena dodatna finansijska podrška za udruženja od opšteg interesa za grad Bijeljinu, te snažna podrška svim sportskim kolektivima, a posebno onim koji su u prethodnom periodu postigli zapažene rezultate, kao i onima koji se nalaze u problemima, a od velikog su značaja za naš grad”, navodi se u saopštenju.

Biće obezbijeđema i dodatna podrška za samozapošljavanje mladih i udruženje preduzetnika.

Kada je riječ o rashodima za lična primanja u Gradsko upravi Bijeljina, Skupština grada će usvojiti povećanje ove stavke od 784.600 KM, čime će ukupan iznos predviđen za rashode za lična primanja u gradu Bijeljina iznositi 11.674.100 KM.

To je iznos i više nego dovoljan za sve plate zaposlenih na neodređeno vrijeme u Gradskoj upravi Bijeljina, kao i onih koji su angažovani po ugovorima o radu na određeno vrijeme i drugim osnovama, u skladu sa Zakonom, prije svega, članom 69 Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se predviđa da ukupan broj zaposlenih na određeno vrijeme i lica angažovanih po drugim osnovima u lokalnoj upravi ne može biti veći od 10 odsto zaposlenih na neodređeno vrijeme.

U saopštenju se navodi da je Skupština grada Bijeljina konstatovala da je gradonačelnik, kao poslodavac, značajno prekoračio predviđeni iznos rashoda za lična primanja u Gradskoj upravi Bijeljina, koji je odobren prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta.

Iz Skupštine grada ističu da je na osnovu dokumentacije dobijene od gradskog Odjeljenja za finansije, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Poreske uprave Republike Srpske – Bijeljina, jasno da je do toga došlo grubim kršenjem zakona od gradonačelnika, prije svega, kršenjem člana 69 Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, a što je prouzrokovalo ozbiljnu finansijsku štetu za budžet grada Bijeljina.

 

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI