NOVI GLAS

“Svaki deseti građanin može da priušti samo sto grama” – Za nekoliko mjeseci cijena sira duplo veća

Tvrdi žuti sir jedna je od namirnica čija je cijena posljednjih mjeseci drastično skočila pa je za njega potrebno odvojiti skoro duplo više novca, zbog čega bi mnogi građani iz sendviča mogli izbaciti omiljeni sastojak.

Tome svjedoče i podaci Zavoda za statistiku RS, prema kojima je za kilogram tvrdog žutog sira u oktobru ove godine u prosjeku bilo potrebno izdvojiti 18,36 KM, dok je u istom periodu lani koštao 11,61 maraka, a prije dvije godine 10,49 KM.

Cijene ove vrste sira koji na domaću trpezu uglavnom stiže iz uvoza diktiraju strani proizvođači, ali poskupljenja nisu zaobišla ni domaće sirane, koje proizvode neke druge vrste sira.

Prerađivači u Srpskoj kažu da je porasla otkupna cijena mlijeka, koja po litru ide do 0,77 marke, zbog čega su i cijene mliječnih prerađevina skočile, a po svemu sudeći, neće se zaustaviti.

Vlasnik bilećke mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje kaže za “Glas Srpske” da je za kilogram tvrdog sira koji proizvode potrebno između deset i 12 litara mlijeka.

– Zbog povećanja otkupne cijene mlijeka i ostale sirovine više od 60 odsto te svih dugih inputa došlo je do poskupljenja finalnih proizvoda – rekao je Vukoje.

Na pitanje da li će cijene još rasti kaže da je teško dati bilo kakve prognoze, sve dok se cijene sirovog mlijeka ne smire.

U sirani “Milanković” iz Prnjavora, koja se bavi proizvodnjom tradicionalnog bijelog sira i kajmaka, kažu da su primorani da dižu cijene, da ne bi morali ugasiti proizvodnju.

– Cijene svega su mnogo porasle, a mi poslujemo skoro u minusu, jer ih u posljednja dva mjeseca nismo uskladili. Zbog toga imamo dvije opcije ili da ih podignemo za oko 20 odsto ili da stavimo ključ u bravu – rekao je vlasnik ove sirane Dalibor Milanković.

Za kilogram polutvrdog sira je, pojašnjava, potrebno do deset litara mlijeka, čija je otkupna cijena po litru 0,77 KM.

– Da bi bio dobijen kilogram sira potrebno je deset litara mlijeka, što je 7,70 KM, a gdje su uz to svi ostali troškovi – rekao je Milanković, dodajući da se cijene njihovog sira u trgovini kreću od 12 do 14 KM.

I sirana “Kulje EKO” iz Berkovića korigovala je cjenovnike.

– Kod nas je najtraženiji tradicionalni hercegovački sir iz mješine, čija je cijena 20 maraka po kilogramu – rekli su u ovoj sirani dodajući da će cijene morati rasti ako opet skoči cijena mlijeka.

U udruženjima za zaštitu potrošača ističu da će mnogi građani zbog visoke cijene sira čak i sendvič jesti bez ove namirnice, jer je ne mogu priuštiti.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da su cijene pojedinih vrsta sira porasle skoro pa duplo te da nije vrijeme za nova poskupljenja.

– Ako svaki deseti građanin može da si priušti samo 100 grama sira, postavlja se pitanje za koje tržište se uopšte proizvodi i šta će se desiti ako još poskupi – rekla je Marićeva.

Proizvođači, kako dodaje, za čas podižu cijene i sve pravdaju time da ne mogu da opstanu, a kada dođe do pojeftinjenja, kao šta je sada slučaj sa gorivom, nema promjene cijene na rafovima.

Uvoz i izvoz

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH tokom deset mjeseci ove godine BiH je uvezla mlijeka i proizvoda od mlijeka u vrijednosti većoj od 191 milion maraka. Ovih proizvoda najviše je stiglo iz Njemačke i to u vrijednosti većoj od 74,9 miliona maraka.

– Za deset mjeseci ove godine BiH je izvezla mlijeka i proizvoda od mlijeka u vrijednosti većoj od 98,4 miliona maraka, a najviše na tržište Crne Gore i to oko 30,8 miliona KM – podaci su Spoljnotrgovinske komore.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI