NOVI GLAS

Dodik najavio žalbu sudu i krivične prijave protiv članova CIK-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u roku od 24 časa biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH koji su danas prekršili zakon zloupotrijebivši službeni položaj, kako bi nanijeli štetu jednom političkom subjektu.

Dodik je nakon odluke CIK-a da prizna sporni listić sa izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakao da je CIK pokazao još jednom da nije sposoban da sprovodi izborni proces u BiH, da je zlonamjeran i da kao takav ne služi ničemu, osim donošenju političkih odluka po nečijem diktatu.

“Ako ima i mrva prava u pravosuđu BiH ova odluka CIK-a mora biti poništena”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve što su prema zakonu članovi CIK-a danas mogli da urade jeste da utvrde da li je prekršena procedura prilikom izbora delegata u Dom naroda, što su i učinili i utvrdili da nije bilo povrede postupka.

“Prema zakonu, nisu imali pravo da ulaze u to da li je očigledno nevažeći listić važeći, što su učinili. Za to je nadležna komisija Narodne skupštine Republike Srpske od devet članova u kojoj su bili i članovi opozicije, koji su svi sem jednog potvrdili da je listić nevažeći. Da su i našli da je nešto bilo nepravilno u postupku jedino što su mogli da urade po vlastitom uputstvu član 17 stav 2 je da ponište izbor za delegate i vrate postupak u Narodnu skupštinu”, rekao je Dodik, prenosi Srna

Centralna izborna komisija (CIK) BiH priznala je danas sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

To znači da će o petom delegatu iz Srpske olučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvortog delegata ili opozicija drugog.

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI