NOVI GLAS

Glas prošlosti: Dan kada je formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca

 Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca /kasnije Kraljevna Jugoslavija/ formirana je 1. decembra 1918. godine.

Čin ujedinjenja potpisan je u kući Krsmanovića u Beogradu.

Privatna kuća izabrana je za ovaj svečani čin jer su sve ostale reprezentativne zgrade bile oštećene u Prvom svjetskom ratu, koji je u Srbiji trajao više od četiri godine i odnio je trećinu njenog stanovništva.

Konkretni dogovor o ujedinjenju južnih Slovena postignut je na Krfu, gdje je 1917. donesena Krfska deklaracija.

Kraljevina Srbije je početkom Prvog svjetskog rata kao ratne ciljeve definisala oslobođenje zemlje, te oslobođenje i ujedinjenje, kako se tada govorilo, “neoslobođene južnoslovenske braće”.

Definicija jugoslovenskog programa srpske vlade trebalo je da bude izgrađena na tezi o etnički jedinstvenom južnoslovenskom narodu.

Sile Antante nisu odobravale ratne ciljeve Kraljevine Srbije, smatrajući da su preambiciozni i nerealni.

Jugoslovenski odbor formiran je 1915. godine, a činili su ga istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austro-Ugarske opredijeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.

Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krf, gdje je 20. jula 1917. donesena Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine takozvani Ženevski sporazum.

Skupu u Ženevi prisustvovali su predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog vijeća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora sa centralom u Londonu.

U jeku raspada Austrougarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena Država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austrougarske.

Pošto je u Novom Sadu Velika narodna skupština prethodno 25. novembra 1918. godine donijela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a dan ranije 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, u novu zajedničku državu obrazovanu 1. decembra 1918. godine Vojvodina je stupila kao sastavni dio Srbije.

Takođe, krajem novembra Podgorička skupština donijela je odluku o ujedinjenju Crne Gore i Srbije.

Tako je 1. decembra 1918. godine regent Aleksandar Karađorđević u palati Krsmanović, na Terazijama u Beogradu, proglasio stvaranje nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Godine 1929. zemlju je kralj Aleksandar preimenovao u Kraljevinu Jugoslaviju, što je samo bio dosljedni nastavak izvorne koncepcije s kojom je 1918. godine i obrazovana zajednička država, što je takođe bilo uneseno u Ustav iz 1921. godine, poznat kao “Vidovdanski” – koncepcije integralnog jugoslovenstva, odnosno uvjerenja da je riječ o jednom troimenom narodu.

Kraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svjetskog rata.

 

 

 

(glassrpske)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .