NOVI GLAS

Pale prve kazne mljekarima – Pojeftinjuju mlijeko i mliječni proizvodi

 Prvi rezultati češljanja poslovnih knjiga mljekara u Srpskoj pokazuju znatna kršenja propisane marže, zbog čega su pojedini već kažnjeni i upozoreni da u zadatom roku snize cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

Glavni tržišni inspektor Radivoje Gavrić rekao je “Glasu Srpske” da su inspektori završili češljanje knjiga u jednoj mljekari.

– U “Mlijekoproduktu” iz Kozarske Dubice utvrđeno je niz nepravilnosti. Zbog svega su im inspektori izdali prekršajne naloge od 15.000 maraka i naredili im da usklade cijene u određenom roku – rekao je Gavrić.

Na pitanje za koliko je prekoračena marža, Gavrić nije mogao precizirati koji je to iznos te je naveo da su prekoračenja zabilježena kako kod mlijeka tako i mliječnih proizvoda.

– Prekoračenja marže postoje i ona će se uskladiti na osnovu naredbe inspektora. Nakon što sve bude urađeno po propisima, cijene mlijeka i mliječnih proizvoda “Mlijekoprodukta” u prodavnicama biće niže i do 30 feninga, odnosno proizvodi će pojeftiniti za onoliko koliko je bilo prekoračenje marže – kazao je Gavrić.

Naglasio je da je u toku kontrola mljekare “Pađeni” u Hercegovini te “Dule” u Semberiji.

– Češljanje knjiga tih mljekara biće završeno do kraja sedmice – naveo je Gavrić.

Naglasio je da su inspektori po nalogu aktuelnog premijera RS Radovana Viškovića nastavili i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica po tržnim centrima te goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj.

– Kontrole traju. Stalno smo na terenu. U novembru smo benzinske pumpe zbog propusta pri formiranju cijena goriva kaznili sa 120.000 maraka – podvukao je Gavrić.

Pojasnio je da pojedini tržni centri i pumpe uprkos kažnjavanju nastavljaju da ističu više cijene osnovnih životnih namirnica i goriva te da će zbog svega biti primorani, ako ti poslovni subjekti nastave sa takvim ponašanjem, da primijene krajnju mjeru, a to je katanac na njihovim vratima.

– Ako neko više puta ponovi jednu te istu nepravilnost i uporno krši propise pri formiranju cijena više puta, mi ćemo ga zatvoriti. Prema zakonu imamo pravo na to – zaključio je Gavrić.

Nelogičnosti

Radivoje Gavrić ranije je rekao da ima mnogo nelogičnosti u mljekarama te da će na osnovu njihovih veleprodajnih cijena ustanoviti da li poštuju propise.

– Nelogično je i da otkupe litar mlijeka po 0,50 ili 0,60 maraka, a na kraju litar izađe 2,50 maraka. Vidjećemo kako oni kalkulišu – naveo je Gavrić.

 

(glassrpske)

POSTANIMO PRIJATELJI