NOVI GLAS

Oprez! Hara nova prevara – Lažni policajci pokušavaju opljačkati građane

 Federalna uprava policije upozorila je građane na to da nepoznata osoba ili više njih, predstavljajući se kao policijski rukovodioci, pokušavaju prevariti građane kako bi preduzeli određene aktivnosti na štetu svoje imovine.

“Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. phishing kampanje usmjerene prema građanima BiH. U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama poduzetim od strane nepoznatog počinitelja radi izvršenja prevare”, naveli su iz FUP-a.

Kako dodaju, u prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primalaca u BiH, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba ili osobe predstavlja kao policijski službenik neke od policijskih agencija u BiH.

“Nepoznata osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u poruci navode kako se primatelj poruke sumnjiči za krivično djelo, te za to traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi on poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute nepoznate osobe ili osoba”, naveli su iz FUP-a.

Federalna uprava policije ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione bezbjednosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI