NOVI GLAS

Bijeljina – Biblioteka obilježila slavu Svetog Jovana Zlatoustog i 90 godina postojanja

Narodna biblioteka “Filip Višnjić” u Bijeljini obilježila je danas 90 godina postojanja i krsnu slavu Sveti Jovan Zlatousti.

Direktor Biblioteke Željana Arsenović rekla je da je biblioteka, osnovana 1932. godine, u svojoj istoriji prošla mnogo toga, ali da se i dan-danas ističe kao jedna od najznačajnijih ustanova, kako u Bijeljini, tako i u Republici Srpskoj.

“Osnovali su je entuzijasti – ljekar, veterinar, student i profesor. Posebno nam je zadovoljstvo što smo istrajali na tom prosvjetno-kulturnom putu i što i dan-danas opstajemo na kulturnoj sceni”, rekla je Arsenovićeva novinarima.

Ona je naglasila da je biblioteka prošla trnovit putu u svom razvoju – bilo je ideja i o spaljivanju knjiga, zatvarana je, ali su zalaganjem njenih osnivača sve knjige spasene, a biblioteka opstala kroz sve ratove.

Arsenovićeva je navela da biblioteka danas raspolaže sa oko 120.000 knjiga i da se taj broj iz godine u godinu povećava.

Prema njenim riječima, biblioteka godišnje ima više od 200.000 posjetilaca.

Bibliotekar-savjetnik u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu Vera Petrović rekla je da je zadovoljstvo sarađivati sa ovom bijeljinskom ustanovom kulture koja prati sve trendove 21. vijeka u kulturno-obrazovnom i bibliotečko- informacionom smislu.

“Ova kuća knjige veoma je značajna za sve građane i trebalo bi ovo blago čuvati i unapređivati u svakom pogledu”, poručila je Petrovićeva.

 

 

 

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .