NOVI GLAS

Španci pišu: Srbi ne podnose grb svoje reprezentacije

Španski list As u velikom tekstu piše o novom grbu reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Tekst uglednog španskog sportskog lista vam prenosimo u celosti:

“Srbija će u četvrtak otvoriti SP protiv Brazila s novim kontroverznim grbom na dresu. Na njemu je dvoglavi beli orao, ali drugačiji od onog koji se vije na srpskoj zastavi i grbu. Ovaj na dresu napravljen je na brzinu za fudbalsku reprezentaciju i naišao je na brojne osude među narodom.

Mnogi Srbi ogorčeni su time što grb ima nepodnošljive sličnosti sa znamenjem nacija koje su tradicionalno rivalske i neprijateljske Srbiji. Nemali broj Srba smatra da je simbol na dresu njihove reprezentacije sličniji crnom dvoglavom orlu na grbu Albanije te da, osim na ovaj, više podseća na orlove na grbovima Poljske, Makedonije i Crne Gore nego na onog na srpskoj zastavi. I zaista, kada se novi grb srpske reprezentacije usporedi s navedenima, sličnosti su očigledne.

Srpski navijači se pitaju i zašto je savez morao da menja prethodni grb, koji je bio efektan s početnim slovima nacionalnog slogana “Samo Sloga Srbina Spasava”, u sredini kojih je bila nogometna lopta, a iznad ovog je pisalo “Srbija”. Srpski fudbalski savez na to odgovara da je novi grb hibridni model prethodnog i grba s orlom.

Ističu da je kreiran za ovaj SP jer će Srbija na njemu biti jedina reprezentacija s grbom koji nije ni na zastavi zemlje niti njenog Saveza. Dodaju da je inspiracija za novi grb orao raširenih krila, simbol dinastije Nemanjić, stare gotovo hiljadu. Sve ovo izaziva velike polemike u zemlji koja daje previše važnosti svojim simbolima”, pišu Španci.

 

 

(politika.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .