NOVI GLAS

Postignut dogovor Beograda i Prištine – U Briselu napravljen dogovor o tablicama

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da je postignut dogovor Beograda i Prištine u Briselu o registarskim tablicama pod pokroviteljstvom EU.

Kako je objavio, uz posredovanje EU dogovorene su mere da se izbegne dalja eskalacija i da se strane potpuno koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa.

“Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila. Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima”, naveo je Borelj.

U Briselu je danas održan višečasovni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom. Susret je usledio nakon odlaganja primene mere o registarskim tablicma za 48 sati, što je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija zatražio američki ambasador u Prištini.

Do današnjeg sastanka došlo je samo dva dana posle razgovora na najvišem nivou. U Briselu su se, podsetimo, u ponedeljak sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, ali ni nakon više sati razgovora nije postignut nikakav dogovor. Tada je Kurti na zahtev Sjedinjenih Američkih Država odložio primenu odluke o izdavanju kazni vozačima sa srpskim tablicama na 48 sati, a taj rok isticao je večeras u ponoć.

Kurti je tom prilikom zahvalio američkom ambasadoru na Kosovu Džefu Hovnijeru na posvećenosti i angažovanju. “Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KM (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana”, naveo je Kurti na Tviteru.

 

 

 

(euronews.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .